Czas przygotowania: ok. 30min | 🐔
Składniki (na 4 - 5 porcji):
- 2 wędzone piersi z kurczaka lub wędzone udka z kurczaka
- 4 łyżki tartego sera grana padano
- 3 jajka
- 100 g grzanek czosnkowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały brokuł
- 100 g kukurydzy z puszki lub ugotowanych i obranych z kolby ziaren
- 1 mała główka sałaty rzymskiej lub lodowej
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz
Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 7 minut) al dente, po ugotowaniu krótko przepłukać zimną wodą. Ostatecznie można ugotować w wodzie.
Ser Grana Padano zetrzeć na tarce.
1 lub 2 ząbki czosnku obrać.
Przygotować sos:
Wymieszać: obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 4 łyżki tartego sera grana padano, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 4 łyżki majonezu, 1 łyżkę miodu. Sos doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odstawić do lodówki.
Przygotować sałatkę:
Obrać udka kurczaka ze skóry, zdjąć mięso* i pokroić w kostkę.
Kukurydzę odsączyć lub ewentualnie obrać ziarna z ugotowanej kolby.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Ugotowane jajka pokroić na ćwiartki.
W salaterce umieścić: różyczki brokuła, pokrojonego kurczaka, odsączoną kukurydzę, porwaną na kawałki sałatę i pokrojone na ćwiartki jajka; wszystko delikatnie przemieszać.
Sałatkę z wędzonego kurczaka tuż przed podaniem polać przygotowanym sosem Cesara i delikatnie wymieszać. Wierzch posypać grzankami czosnkowymi.
Sałatka z wędzonego kurczaka z sosem Cesara najlepsza jest zaraz po przygotowaniu.
* Skórę i kości z kurczaka można zamrozić – świetnie się nadają do gotowania zup lub na przykład Forszmaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz