09/04/2020

Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą

Ta sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą jest przepyszna! I choć można tu trochę eksperymentować, to radzę choć raz spróbować ją wg tego przepisu: brokuły ugotować na parze (będą chrupiące i pełne witamin), dodać słodkiej kukurydzy, a całość polać sosem Cezara i posypać serem dobrej jakości. Sos też nie może być oszukany - radzę nie rezygnować z majonezu (już raczej lepiej wymieszać go pół na pół z jogurtem naturalnym) i reszty składników, bo pewnie nie będzie złe, ale też z pewnością nie będzie to TO! Sałatka fantastycznie wpisuje się w wielkanocne śniadanie. Polecam!

Czas przygotowania: ok. 25min | 🍃

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire lub sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • 4 jajka
  • 200 g kukurydzy z puszki lub ugotowanych i obranych z kolby ziaren 
  • ½  główki sałaty rzymskiej lub lodowej
  • ½  brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz (do smaku) 
Wykonanie:
4 jajka ugotować na twardo (około 10 minut), wystudzić i obrać ze skorupek.
Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 7 minut), po ugotowaniu krótko przepłukać zimną wodą. Ostatecznie można ugotować w wodzie.
Ser zetrzeć na tarce.

Przygotować sos:
Zmiksować blenderem: 1 obrany ząbek czosnku, 3 łyżeczki miodu, 2 łyżeczki sosu worcestershire lub sosu sojowego, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 6 łyżek majonezu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sałatkę:
Kukurydzę odsączyć lub ewentualnie obrać ziarna z ugotowanej kolby.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Ugotowane jajka pokroić na ćwiartki.

Wszystkie składniki sałatki ułożyć w salaterce, przemieszać. Nie schładzać.
Sałatkę z jajkiem, brokułami i kukurydzą tuż przed podaniem polać sosem i posypać tartym serem.
Najlepsza zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz