03/04/2020

Gulasz wieprzowy z batatami

Czasem warto poeksperymentować - taki morał z przygotowania tego dania :) Bo gdy ma się coś zmarnować, to lepiej spróbować wykorzystać - a nuż okazać się może, że wyjdzie z tego danie, które na zawsze wpisze się w Wasz jadłospis? Tak jak w wypadku tego gulaszu - wyszedł naprawdę wyśmienity, choć obawiałam się, czy bataty nie sprawią, że będzie zbyt słodko. Niepotrzebnie, bo taki dodatek przełamał nieco konwencję, a jednocześnie wcale nie zdominował dania!

Czas przygotowania: ok. 1h 30min | 🍖

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej mięsnego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki pasty paprykowej lub ajwaru
  • 2 bataty (w sumie około 400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku) 
  • dodatki: świeże pieczywo
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Boczek pokroić w kosteczkę.
Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, obsypać pieprzem, solą i mąką.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i krótko obsmażyć mięso (najlepiej w dwóch partiach) ze wszystkich stron na rumiano.
Obsmażone mięso przełożyć do garnka i wymieszać z 2 łyżkami pasty paprykowej, odstawić. Z patelni wylać tłuszcz i na tą samą patelnię wrzucić pokrojony boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę i całość smażyć na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut, aż boczek lekko się zrumieni, a cebula zmięknie.

Cebulę z boczkiem dodać do garnka z mięsem, garnek postawić na gazie, wlać 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się wina wlać około 2 szklanki bulionu (tak, aby płyny całkowicie zakryły mięso), zmniejszyć ogień i całość dusić po przykryciem około 30 minut.
W trakcie duszenia należy pilnować, by ilość płynów utrzymywała się w naczyniu cały czas mniej więcej na podobnym poziomie - w razie potrzeby podlać mięso bulionem.
Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki.
Bataty obrać, umyć i pokroić w 1,5 - 2 cm kostkę.
Natkę pietruszki lub kolendrę umyć, obrać listki i drobno posiekać.

Po mniej więcej 30 minutach duszenia (kiedy mięso będzie miękkie) dodać paprykę i bataty, wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze 20 - 30 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógł odparować. Na koniec dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku.

Gulasz wieprzowy z batatami podawać ze świeżym pieczywem, obficie obsypany natką pietruszki lub kolendrą.
Wystudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz