Pieczarkowy strogonow
to danie, które przechodziło kilka modyfikacji, aż uzyskało obecną formę. Przepis znalazłam kiedyś na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych, ale trochę zawiodłam się smakiem potrawy, więc dotąd kombinowałam, aż w końcu wyszło jak lubię :)
Do tego dania najbardziej lubię mini pieczarki z Lidla; te najmniejsze zostawiam w całości, a te większe rozkrawam na 2 - 4 części. W ten sposób nie mają szansy się rozgotować - pozostają chrupkie, a jednocześnie miękkie. Sami spróbujcie!
Do tego dania najbardziej lubię mini pieczarki z Lidla; te najmniejsze zostawiam w całości, a te większe rozkrawam na 2 - 4 części. W ten sposób nie mają szansy się rozgotować - pozostają chrupkie, a jednocześnie miękkie. Sami spróbujcie!
Czas przygotowania: ok. 50min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła klarowanego
- 750 g pieczarek (najlepiej mini)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- dodatki: świeże pieczywo
Pieczarki umyć i pokroić. Jeśli używamy pieczarek mini, najwyżej na 2 - 4 części, większe na 8.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Natkę pietruszki umyć, oberwać listki i drobno posiekać.
W rondlu stopić 2 łyżki masła, dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze minutę na małym ogniu, uważając, aby go nie przypalić.
Dodać pieczarki i dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlać ½ szklanki białego wina i gotować całość na niedużym ogniu, aż wino odparuje.
Kiedy sos się zredukuje, wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i 2 łyżki musztardy francuskiej, zamieszać i gotować około 5 minut na niedużym ogniu.
W międzyczasie 1 łyżkę mąki starannie wymieszać (tak, by nie było grudek) ze śmietanką i ewentualnie odrobiną zimnej wody. Wlać do potrawy (jeśli zrobiły się grudki - najlepiej przecierając przez sitko), dokładnie wymieszać i krótko zagotować, aby sos nieco zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z posiekaną pietruszką.
Pieczarkowy strogonow podawać z chrupiącym pieczywem.
Przechowywać w lodówce do 3 dni. Danie nie nadaje się do mrożenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz