28/12/2019

Błyskawiczne kapuśniaczki

Z dzieciństwa pamiętam najlepsze na świecie drożdżowe kapuśniaczki mojej Babci. Nieodzownie kojarzyły się ze świętami i znikały, zanim zdążyły wystygnąć. Babcia była mistrzynią kuchni - potrafiła wyczarować coś z niczego i zawsze smakowało jak w najlepszej restauracji. Nie mam niestety jej talentu, ale kapuśniaczki na święta muszą być! A ten przepis jest tak banalny, że poradzi sobie z nim każdy! Gotowe kapuśniaczki można zamrozić i wyjmować po kilka sztuk w razie potrzeby; a rozmrażać należy je w piekarniku. Idealne na ciepło i na zimno, wprost stworzone do czerwonego barszczyku.
To wersja naprawdę błyskawicznych kapuśniaczków, bo robionych z ciasta francuskiego. Pysznych, mięciutkich i z dużą ilością ulubionego nadzienia, czyli z nieco zmodyfikowanym przepisem na najlepszą kapustę z grzybami. Są naprawdę fantastyczne - myślę, że Babcia byłaby dumna! :)

Czas przygotowania: ok. 1h 30min | 🍃

Składniki (na około 16 sztuk):
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g grzybów (np.rydzów, borowików, prawdziwków) świeżych lub mrożonych
  • 50 g grzybów suszonych (np.podgrzybków)
  • 50 g suszonych śliwek lub żurawiny
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki ziaren do posypania kapuśniaczków, np: kminku / czarnuszki / sezamu / siemienia lnianego
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Suszone grzyby opłukać na sitku, umieścić w miseczce, zalać około ½ szklanki gorącej wody i odstawić.

Jeżeli danie przyrządzamy ze świeżych grzybów, należy je starannie oczyścić i opłukać z piasku.
Mrożone grzyby ułożyć na sitku i przelać przez kilka minut maksymalnie ciepłą wodą z kranu, by lekko się rozmroziły. Grzyby pokroić na malutkie kawałki.

Kapustę wyłożyć na sitko i lekko opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą. Starannie odcisnąć i posiekać.
Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka.
Śliwki drobno posiekać.
Przygotować ½ szklanki wina.
Namoczone suszone grzyby również  pokroić na mniejsze kawałki - wody nie wylewać!

Na dużej i głębokiej patelni  (lub w rondlu o grubym dnie) rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut.
Następnie dodać kapustę oraz przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać.
Dodać grzyby. Smażyć jeszcze około minutę stale mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się kapusty.

Wlać  ½ szklanki wina oraz wodę po moczeniu grzybów; całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać posiekane śliwki i całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kilka minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się kapusty.

Na koniec do kapusty dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia do całkowitego wystudzenia.

Nagrzać piekarnik na 220ºC.
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, gęsto ponakłuwać widelcem i każdy płat przekroić wzdłuż na pół. Z brzegu każdego paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem).

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki
i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy.
Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić każdą roladkę na 4 kawałki (lub więcej - wtedy wyjdą kapuśniaczki "na 2 kęsy).
Każdy kapuśniaczek posmarować jajkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem / czarnuszką / sezamem / siemieniem lnianym.

Piec około 15 - 20 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 220ºC na środkowym poziomie piekarnika.
Błyskawiczne kapuśniaczki podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką czerwonego barszczu. Wystudzone kapuśniaczki można mrozić (tak by się nie posklejały); rozmrażać w piekarniku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz