Z dzieciństwa pamiętam najlepsze na świecie drożdżowe kapuśniaczki mojej Babci. Nieodzownie kojarzyły się ze świętami i znikały, zanim zdążyły wystygnąć. Babcia była mistrzynią kuchni - potrafiła wyczarować coś z niczego i zawsze smakowało jak w najlepszej restauracji. Nie mam niestety jej talentu, ale kapuśniaczki na święta muszą być! A ten przepis jest tak banalny, że poradzi sobie z nim każdy! Gotowe kapuśniaczki można zamrozić i wyjmować po kilka sztuk w razie potrzeby; a rozmrażać należy je w piekarniku. Idealne na ciepło i na zimno, wprost stworzone do czerwonego barszczyku.
To wersja naprawdę błyskawicznych kapuśniaczków, bo robionych z ciasta francuskiego. Pysznych, mięciutkich i z dużą ilością ulubionego nadzienia, czyli z nieco zmodyfikowanym przepisem na najlepszą kapustę z grzybami. Są naprawdę fantastyczne - myślę, że Babcia byłaby dumna! :)
To wersja naprawdę błyskawicznych kapuśniaczków, bo robionych z ciasta francuskiego. Pysznych, mięciutkich i z dużą ilością ulubionego nadzienia, czyli z nieco zmodyfikowanym przepisem na najlepszą kapustę z grzybami. Są naprawdę fantastyczne - myślę, że Babcia byłaby dumna! :)
Czas przygotowania: ok. 1h 30min | 🍃
Składniki (na około 16 sztuk):
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ⅓ szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g grzybów (np.rydzów, borowików, prawdziwków) świeżych lub mrożonych
- 50 g grzybów suszonych (np.podgrzybków)
- 50 g suszonych śliwek lub żurawiny
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki ziaren do posypania kapuśniaczków, np: kminku / czarnuszki / sezamu / siemienia lnianego
- sól i pieprz (do smaku)
Suszone grzyby opłukać na sitku, umieścić w miseczce, zalać około ½ szklanki gorącej wody i odstawić.
Jeżeli danie przyrządzamy ze świeżych grzybów, należy je starannie oczyścić i opłukać z piasku.
Mrożone grzyby ułożyć na sitku i przelać przez kilka minut maksymalnie ciepłą wodą z kranu, by lekko się rozmroziły. Grzyby pokroić na malutkie kawałki.
Kapustę wyłożyć na sitko i lekko opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą. Starannie odcisnąć i posiekać.
Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka.
Śliwki drobno posiekać.
Przygotować ½ szklanki wina.
Namoczone suszone grzyby również pokroić na mniejsze kawałki - wody nie wylewać!
Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu o grubym dnie) rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut.
Następnie dodać kapustę oraz przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać.
Dodać grzyby. Smażyć jeszcze około minutę stale mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się kapusty.
Wlać ½ szklanki wina oraz wodę po moczeniu grzybów; całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać posiekane śliwki i całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kilka minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się kapusty.
Na koniec do kapusty dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia do całkowitego wystudzenia.
Nagrzać piekarnik na 220ºC.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,
przenieść w dłoniach roladki
i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce,
zachowując odstępy.
Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić każdą roladkę na 4 kawałki (lub więcej - wtedy wyjdą kapuśniaczki "na 2 kęsy).
Każdy kapuśniaczek posmarować jajkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem / czarnuszką / sezamem / siemieniem lnianym.
Piec około 15 - 20 minut (aż się zrumienią) w temperaturze 220ºC na środkowym poziomie piekarnika.
Błyskawiczne kapuśniaczki podawać na ciepło lub na zimno z filiżanką czerwonego barszczu. Wystudzone kapuśniaczki można mrozić (tak by się nie posklejały); rozmrażać w piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz