Zupa z wędzonej makreli jest prosta, ale nie banalna; intensywna i aromatyczna - naprawdę świetna propozycja na wigilijny stół. Gorąco polecam!
Składniki (na 3 l zupy):
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 2 szt wędzonej makreli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 80g suszonych śliwek
- 500g ziemniaków
- 1 duży por
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Por umyć, białą i jasno-zieloną część pokroić na cienkie talarki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Przygotować 1.5 litra gorącego bulionu.
W garnku roztopić masło, wrzucić pora i dusić go kilka minut, aż stanie się miękki.
Do podsmażonego pora dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 3 - 4 minuty (co jakiś czas mieszając), aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.
Wlać 1.5 l bulionu, dodać obraną makrelę, zamieszać i całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować zupę przez około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
W międzyczasie śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującej się zupy.
W czasie, kiedy zupa się gotuje umyć nać pietruszki, obrać listki i drobno posiekać.
Na koniec doprawić zupę do smaku sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą.
Zupę z wędzonej makreli z suszonymi śliwkami podawać posypaną natką pietruszki.
Wystudzoną przechowywać w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz