23/12/2019

Zupa z wędzonej makreli z suszonymi śliwkami

Zupa z wędzonej makreli z suszonymi śliwkami
Zupa z wędzonej makreli z suszonymi śliwkami brzmi jak mocno egzotyczny duet i choć  przełamałam swoją niezrozumiałą niechęć do zup rybnych, to jednak do tej podchodziłam z rezerwą. Bałam się, że dodatek suszonych śliwek sprawi, że będzie smakowała jak cukierek z rybnym nadzieniem 😄 Na szczęście się pomyliłam - śliwki nie zdominowały smaku, a jedynie go podkreśliły i sprawiły, że zupa nie była nudna. W dodatku najdłużej trwa staranne obranie ryby, by pozbawić ją najmniejszych ości - samo przygotowanie, to "chwila-moment", jeśli więc wyfiletujemy ją wcześniej, to można ją ugotować niemal w ostatniej chwili.
Zupa z wędzonej makreli jest prosta, ale nie banalna; intensywna i aromatyczna - naprawdę świetna propozycja na wigilijny stół. Gorąco polecam!

 
Czas przygotowania: ok. 40min | 🐟

Składniki (na 3 l zupy):
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 2 szt wędzonej makreli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 80g suszonych śliwek
  • 500g ziemniaków
  • 1 duży por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Makrelę podzielić na dwie części i usunąć ogon i głowę. Zdjąć cały kręgosłup z ośćmi. Zdjąć skórę i podzielić na mniejsze części, sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jakieś ości.

Por umyć, białą i jasno-zieloną część pokroić na cienkie talarki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Przygotować 1.5 litra gorącego bulionu.

W garnku roztopić masło, wrzucić pora i dusić go kilka minut, aż stanie się miękki.
Do podsmażonego pora dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 3 - 4 minuty (co jakiś czas mieszając), aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.
Wlać 1.5 l bulionu, dodać obraną makrelę, zamieszać i całość doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować zupę przez około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
W międzyczasie śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującej się zupy.

W czasie, kiedy zupa się gotuje umyć nać pietruszki, obrać listki i drobno posiekać.
Na koniec doprawić zupę do smaku sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą.

Zupę z wędzonej makreli z suszonymi śliwkami podawać posypaną natką pietruszki.
Wystudzoną przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz