19/12/2019

Pęczotto z grzybami i owczym serem

W tym roku grzyby podobno nie obrodziły. Podobno, bo kiedy pewnego dnia mój mąż postanowił po raz pierwszy zabrać naszego syna na grzyby, to wrócił z pełnym koszem. Cały ten kosz trzeba było dobrze spożytkować, mrożąc, marynując i susząc na zapas owoce lasu. Po to, by mogła później powstać najlepsza na świecie zupa grzybowa, kapuśniaczki, czy też świąteczna kapusta z grzybami i śliwkami. Albo pęczotto, czyli kasza pęczak przygotowana podobnie jak ryż w risotto. Czyli kaszotto :P Pęczak bowiem doskonale komponuje się z leśnymi grzybami - to duet doskonały! A całość wzbogaca odrobina owczego sera. Szaleństwo smaków!

Czas przygotowania: ok. 55min | 🍃

Składniki (na 3 porcje):
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 g tartego sera owczego (np.: pecorino lub białego oscypka)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 250 g kaszy pęczak
  • 450 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • sól i pieprz (do smaku) 
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce.
Tymianek umyć i oberwać listki.
2 ząbki czosnku obrać.
Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
Przygotować gorący bulion.
Mrożone grzyby ułożyć na sitku i przelać ciepłą wodą, by się lekko rozmroziły. Większe sztuki pokroić w plasterki, mniejsze na połowy lub zostawić w całości.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć połowę posiekanej cebuli do momentu, aż się zeszkli.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, następnie wsypać 200 g kaszy pęczak. Smażyć, mieszając przez około minutę.
Wlać ½ szklanki białego wina, gotować 2-3 minuty aż odparuje.
Następnie porcjami wlewać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kasza będzie ugotowana al dente.

W trakcie gotowania kaszy, na drugiej patelni roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić drugą połowę cebuli i krótko podsmażać, aż zrobi się szklista.
Dodać pokrojone grzyby, oprószyć szczyptą soli i dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 10 minut.
Na koniec uduszone grzyby wymieszać z tymiankiem i dodać do ugotowanej al dente kaszy.
Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać i gotować bez przykrycia jeszcze przez kilka minut, aż kasza całkowicie zmięknie, a płyny odparują.

Pęczotto z grzybami podawać gorące, posypane tartym owczym serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz