Kapusta z grzybami znajduje się na liście 12 tradycyjnych potraw przygotowywanych na święta, a co dom, to inny
przepis. Najśmieszniejsze jest to, że każdy uważa, że jego wersja jest jedynie słuszna :D Cała zabawa zaczyna się już od sposobu samego "obrobienia" kapusty, a kończy na dodatkach. W związku z powyższym ja również pokażę Wam swój przepis - ten jedynie słuszny i właściwy ;) Tą najsmaczniejsza i najlepszą, choć może mniej niż bardziej tradycyjną. Ja taką kapustę lubię jeść nie tylko podczas świąt, chociaż wtedy smakuje mi najlepiej.
Czas przygotowania: ok. 55min | 🍃
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g grzybów (np.rydzów, borowików, prawdziwków) świeżych lub mrożonych
- 100 g grzybów suszonych (np.podgrzybków)
- 50 g suszonych śliwek
- ½ kwaśnego jabłka
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki kminku
- sól i pieprz (do smaku)
Suszone grzyby opłukać na sitku, umieścić w miseczce, zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić.
Jeżeli danie przyrządzamy ze świeżych grzybów, należy je starannie oczyścić i opłukać z piasku.
Mrożone grzyby ułożyć na sitku i przelać przez kilka minut maksymalnie ciepłą wodą z kranu, by lekko się rozmroziły. Grzyby pokroić na mniejsze (odpowiadające nam) kawałki.
Kapustę wyłożyć na sitko i lekko opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą. Starannie odcisnąć, i posiekać.
Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
Śliwki drobno posiekać.
Przygotować ½ szklanki wina.
Namoczone suszone grzyby również pokroić na mniejsze (odpowiadające nam) kawałki - wody nie wylewać!
Na dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu o grubym dnie) rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut.
Następnie dodać kapustę oraz przyprawy: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki kminku, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę sosu sojowego, wymieszać.
Dodać grzyby i starte jabłko. Smażyć jeszcze około minutę stale mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się kapusty.
Wlać 1/2 szklanki wina oraz wodę po moczeniu grzybów, dodać 2 liście laurowe i całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać posiekane śliwki i całość gotować na wolnym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kilka minut, aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się kapusty.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Wystudzoną przechowywać w lodówce.
Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami najlepsza jest na drugi dzień, po kolejnym odgrzaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz