10/12/2019

Naleśniki po rusku

Na naleśniki po rusku pierwszy raz "wpadłam" w osiedlowym barze mlecznym i były tak perfekcyjnie przygotowane, że z miejsca się zakochałam. Nie mam pojęcia, dlaczego nigdy wcześniej ich nie jadłam, ale na szczęście teraz nadrabiam! To idealne danie dla całej rodziny; od najmłodszych po najstarszych.

Naleśniki w tym przepisie są najzwyczajniejsze w świecie, lecz przepis jest naprawdę bardzo dobry, więc wychodzą cieniutkie, a jednocześnie się nie rozpadają.
Farsz do naleśników przygotowujemy identycznie, jak do pierogów ruskich. Ziemniaki (najlepiej mączyste) można tylko starannie rozgnieść tłuczkiem (na purée), ale polecam jednak przepuścić je przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia mięsa - dzięki temu zabiegowi nabiorą większej puszystości. Ser teoretycznie również wystarczy dokładnie pokruszyć lub rozgnieść, ale jeszcze lepiej zmielić go w maszynce razem z ziemniakami.
Na koniec oczywiście nie może zabraknąć najlepszego na świecie sosu pieczarkowego (tym razem w wersji ze słodką śmietanką i odrobiną sosu sojowego)! 

Przygotowanie dania jest dość pracochłonne, ale spokojnie można go rozłożyć w czasie. Zarówno naleśniki, jak i sam farsz i sos spokojnie wytrzymają 2, 3 dni w lodówce, więc można robić danie "na raty". Ja jednak robię zawsze w większej ilości i same naleśniki (z farszem, ale BEZ sosu) mrożę. Potem wystarczy je odpowiednio wcześniej wyjąć (w lodówce będą się rozmrażały kilka godzin, więc można je tam przełożyć np.rano, przed pracą), odsmażyć na patelni (odsmażane są najlepsze) i polać świeżo przygotowanym sosem. Palce lizać!

Czas przygotowania: ok. 1h 45min | 🍃 

Składniki (na około 10 - 12 sztuk):
  • 200 g + 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 600 ml mleka 3.2%
  • 400 ml śmietanki 30% 
  • 4 jajka
  • 275 g sera białego tłustego lub ostatecznie półtłustego
  • 600 g pieczarek
  • 600 g ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku) 
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Obrane ziemniaki zalać zimną wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości (około 20 minut), odcedzić.

Przygotować ciasto na naleśniki:
600 ml mleka
200g mąki
4 jajka
2 łyżki oleju
duża szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Ciasto ma dobrą konsystencję, gdy podnosząc łyżkę pionowo spływa z niej i jednocześnie pokrywa powierzchnię łyżki.
Ciasto odstawić (na kuchenny blat) na około 30 minut, by "odpoczęło" (gluten z mąki musi mieć czas na harmonijne połączenie się z resztą składników).


Przygotować farsz do naleśników:
3 łyżki oleju rzepakowego
275 g sera białego
2 duże cebula
Ugotowane ziemniaki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Cebule obrać i pokroić w malutką kosteczkę.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć cebulkę do momentu, aż stanie się złoto-brązowa.

Ser, połowę usmażonej cebulki i ciepłe ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodać resztę usmażonej cebulki i całość doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
lub
Ser pokruszyć i rozgnieść widelcem lub praską.
Ziemniaki (jeszcze gorące) roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek i całkowicie ostudzić.
Ser starannie wymieszać z ziemniakami i usmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.


Usmażyć i zawinąć naleśniki:
Dużą patelnię teflonową dobrze i równomiernie rozgrzać, ciasto wymieszać.
Za pomocą chochelki wylewać ciasto (kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie.). Smażyć do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się, a następnie przy pomocy łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 30 sekund.

Każdego naleśnika posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąt i odstawić.


Przygotować sos pieczarkowy:
1 kopiata łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
400 ml śmietany 30%  
600 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki drobno posiekanego koperku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Cebule obrać i posiekać w cieniutkie piórka.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, posolić szczyptę, wymieszać i smażyć około 2 minuty, stale mieszając.
Do cebuli dodać pieczarki (będzie ich dużo, ale szybko ich objętość się zmniejszy) i smażyć na dużym ogniu bardzo często mieszając.

Kiedy większość sosu odparuje, dodać 2 łyżki masła i kiedy się rozpuści, dodać kopiatą łyżkę mąki. Całość starannie zamieszać i zdjąć patelnię z ognia.
Do śmietany dodać sporą szczyptę soli, dwie łyżki gorących pieczarek, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę oraz natkę i koperek dodać do pieczarek. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i doprawić solą i pieprzem do smaku; wymieszać. Postawić patelnię na średnim ogniu i podgrzewać (cały czas mieszając) do momentu, aż sos zacznie lekko bulgotać. Gotować kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje.

 
Przygotowanie dania:
Tuż przed podaniem przygotowane naleśniki odsmażać na maśle na rumiano i polewać gorącym sosem pieczarkowym.

Zarówno naleśniki jak i sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Same naleśniki z farszem (ale bez sosu!) można mrozić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz