Bardzo lubię wszelkie zapiekanki, a jeśli są na bazie ziemniaków, to moje uwielbienie wzrasta. Ta dzisiejsza nie ma zbyt wielu składników, ale mimo tego może stanowić samodzielne danie. Może też być dodatkiem do mięsa, a może stanowić również bazę do bardziej skomplikowanych zapiekanek - wystarczy dodać kurczaka / indyka / salami / pieczarki lub warzywa sezonowe jak papryka, szparagi czy pomidory. Do wyboru, do koloru - na bogato :) To jest właśnie zaleta zapiekanek - nieskończona możliwość kombinacji składników!
Czas przygotowania: ok. 1h 10min | 🍃
Składniki (na 4 porcje):
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 500 ml mleka 3.2%
- 100g sera grana padano
- duża puszka kukurydzy
- 200g mrożonego zielonego groszku
- 1 kg ziemniaków
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- papryka mielona ostra
- papryka mielona słodka wędzona
- sól i pieprz (do smaku)
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, lekko przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w dość grube plastry (ostatecznie umyte i obrane ziemniaki pokroić w grubsze plastry i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić).
Ser zetrzeć na tarce.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Mrożony groszek przepłukać na sitku w ciepłej wodzie, by lekko się rozmroził.
Nagrzać piekarnik na 180ºC.
Przygotować sos beszamelowy:
3 łyżki masła roztopić na wolnym ogniu w rondelku.
Gdy masło będzie płynne dodać - łyżka po łyżce - 3 łyżki mąki, ciągle mieszając zawartość rondelka. Trzepaczką lub łyżką rozetrzeć ewentualne grudki.
Gdy masa będzie już gładka wlać 2 szklanki mleka, doprawić sos solą, pieprzem i dużą szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Gotować na małym ogniu przez około 5 - 10 minut lub do zgęstnienia. Sos należy stale mieszać (najlepiej trzepaczką), gdyż łatwo się przypala! Gdy sos osiągnie gęstość kisielu jest już gotowy (na koniec można go jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem).
Przygotować zapiekankę:
Foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować masłem (jeśli używamy naczynia żaroodpornego, nie trzeba go smarować) i ułożyć warstwę ziemniaków (połowę plasterków). Ziemniaki obsypać odrobiną ostrej i wędzonej papryki.
Na warstwę ziemniaków wyłożyć połowę groszku i kukurydzy i równomiernie rozsmarować połowę sosu beszamelowego.
Ułożyć drugą warstwę zapiekanki: wyłożyć resztę ziemniaków i obsypać odrobiną ostrej i wędzonej papryki.Na warstwę ziemniaków wyłożyć resztę groszku i kukurydzy i równomiernie rozsmarować pozostały sos beszamelowy.
Wierzch zapiekanki obsypać równomiernie startym serem grana padano. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Przed podaniem najlepiej chwilę przestudzić, wtedy lepiej się kroi. Prosta zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym najlepiej smakuje odgrzewana następnego dnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz