A w roli tytułowych placków występują znane wszystkim naleśniki (nawet te z mąki gryczanej) lub tortille. Kiedy mam dużo czasu, przygotowuję je własnoręcznie, a do nadzienia dodaję kawałki kurczaka. Kiedy czasu mam mniej, korzystam z zamrożonych naleśników lub kupnych tortilli, a kurczaka zamieniam na czerwoną fasolę z puszki. Wtedy wszystko idzie sprawnie i mam gotowy, bardzo sycący obiad w znacznie krótszym czasie. Zapiekane placki z warzywami zawsze przygotowuję w dużej ilości, gdyż odgrzewane na drugi dzień są chyba jeszcze smaczniejsze :) Jest to też idealne danie na imprezę. Polecam!
Czas przygotowania: ok. 1h 55min (55min przygotowanie placków + 1h przygotowanie i pieczenie całej potrawy) | 🍃 lub 🐔
Składniki (na 5 porcji):
- 10 dużych naleśników (zwykłych lub z mąki gryczanej) lub ostatecznie placków tortilli (o średnicy około 25 cm)
- 1 kopiata łyżka mąki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (tylko jeżeli dodajemy kurczaka do nadzienia), ostatecznie można pominąć
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (ok.350 - 400 g) lub 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli
- 180 g śmietany 18% (ostatecznie można pominąć)
- 200 g tartej mozzarelli
- 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych bez skóry
- 3 łyżki ulubionego ketchupu
- 1 nieduża cukinia (ok.300 g)
- 1 nieduży bakłażan (ok.300 g)
- 1 - 2 czerwone papryki (ok.300 g)
- 1 - 2 (do smaku) ostre papryczki (np.chili), mogą być suszone
- 2 ząbki czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kopiata łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz (do smaku)
Przygotować naleśniki (zwykłe lub gryczane) lub tortille wg przepisu.
Przygotowanie nadzienia:
Filet z kurczaka umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie obtoczyć w 1 kopiatej łyżce mąki i odstawić.
Jeżeli zamiast kurczaka używamy fasoli, należy ją odsączyć na sitku z zalewy.
Cukinię i bakłażan porządnie umyć (nie obierać!), odciąć końce i pokroić w małą kosteczkę.
Paprykę umyć, oczyścić, wykroić gniazdo nasiennie i pokroić w kosteczkę.
Ostrą papryczkę (w ilości nam odpowiadającej) bardzo drobniutko posiekać.
Na dużej patelni teflonowej rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć kurczaka przez około 2 minuty. Do kurczaka dodać pokrojoną paprykę (wraz z ostrą papryczką) i smażyć całość do momentu, aż kurczak zacznie brązowieć.
Następnie dodać: cukinię i bakłażan, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżkę oregano i ewentualnie fasolę z puszki, starannie wymieszać. Smażyć wszystko przez około 4 - 5 minut stale mieszając, by nic się nie przypaliło (można ewentualnie podlać odrobiną wody). Na koniec dodać 2 łyżki sosu sojowego, jeszcze raz wszystko przemieszać i zdjąć z ognia.
Przygotowanie sosu:
2 ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
Ostrą papryczkę (w ilości nam odpowiadającej) bardzo drobniutko posiekać.
W garnuszku rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć przez chwilkę czosnek z papryczką (pilnując by się nie przypaliły!). Następnie dodać: pomidory z puszki, 1 kopiatą łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki pieprzu, 3 łyżki ketchupu, zamieszać i gotować całość na wolnym ogniu około 5 minut, stale mieszając. Na koniec można ewentualnie doprawić do smaku (sos nie powinien być kwaśny).
Przygotowanie dania:
Nagrzać piekarnik na 180ºC.
Dno dużej blachy wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba tego robić, jeśli używamy szklanej formy żaroodpornej).
Na naleśniki wyłożyć farsz, zwijać w rulony i układać ciasno (jeden obok drugiego) w formie.
Ułożone naleśniki polać sosem pomidorowym i posypać tartą mozzarellą.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, bez przykrycia (do momentu aż ser się rozpuści i będzie się przyjemnie ciągnął).
W międzyczasie umyć i osuszyć listki bazylii.
Zapiekane placki z warzywami podawać ciepłe, z kleksem śmietany i posypane świeżymi listkami bazylii.
Wystudzone danie przechowywać w lodówce; odgrzewać w piekarniku lub na patelni. Gotowe danie nie nadaje się do mrożenia.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz