Cały sekret pieczonej ryby z pikantnymi warzywami polega na tym, że warzywa powinny być dobrej jakości - młode, jędrne i pełne smaku. Zapiekanka wychodzi wtedy wyrazista, orzeźwiająca, a warzywa przyjemnie chrupią. Idealne, lekkie danie, którego ostrość możemy regulować dodając tyle pasty curry, ile lubimy. Pamiętać tylko należy, że nie powinna ona zdominować smaku warzyw i ryby, a tylko go uzupełnić.
Nieznacznie zmieniony przepis pochodzi z książki Lidla "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce".
Nieznacznie zmieniony przepis pochodzi z książki Lidla "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce".
Czas przygotowania: ok. 1h 10min | 🐟
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 500g filetów z miętusa, sandacza lub ostatecznie z dorsza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty paprykowej lub ajwaru
- 1 limonka
- 3 młode marchewki
- 3 młode pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 młode pory
- 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
- 3 ząbki czosnku
- 6 gałązek tymianku
- sól i pieprz (do smaku)
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki.
Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Por umyć i pokroić w plastry.
3 ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę.
Cebulkę dymkę (białą część) pokroić w cieniutkie plasterki.
Gałązki tymianku umyć.
Nagrzać piekarnik na 180ºC.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i smażyć pietruszkę, marchewkę i pora do momentu, aż warzywa nieco zmiękną (kilka minut).
Następnie dodać posiekany czosnek, cebulkę dymkę i gałązki tymianku, całość podlać ½ szklanki gorącej wody i zamieszać.
Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut.
W międzyczasie limonkę wyszorować, umieścić w garnuszku i zalać na kilka minut wrzątkiem. Następnie przez chwilę turlać ją po stole, przyciskając od góry dość mocno ręką (limonka puści wtedy więcej soku).
Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka). Wycisnąć sok.
Łodygi selera umyć i pokroić na plasterki.
Po 20 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, dodać: pokrojony seler, 100 ml mleka kokosowego i 1 łyżeczkę pasty curry lub 2 łyżki ostrego ajwaru; wszystko starannie wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut (bez przykrycia).
Rybę podzielić na mniejsze kawałki.
Po 10 minutach wyjąć warzywa z piekarnika, dodać rybę i startą skórkę limonki i całość delikatnie wymieszać. Całość zapiekać jeszcze 10 minut.
Cebulkę dymkę (szczypior) pokroić.
Pieczoną rybę z pikantnymi warzywami podawać obficie posypaną zieloną cebulką i skropioną sokiem z limonki.
Wystudzone danie przechowywać w lodówce.
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz