04/06/2020

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami !

Cały sekret pieczonej ryby z pikantnymi warzywami polega na tym, że warzywa powinny być dobrej jakości - młode, jędrne i pełne smaku. Zapiekanka wychodzi wtedy wyrazista, orzeźwiająca, a warzywa przyjemnie chrupią. Idealne, lekkie danie, którego ostrość możemy regulować dodając tyle pasty curry, ile lubimy. Pamiętać tylko należy, że nie powinna ona zdominować smaku warzyw i ryby, a tylko go uzupełnić.
Nieznacznie zmieniony przepis pochodzi z książki Lidla "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce".


 




Czas przygotowania: ok. 1h 10min | 🐟

Składniki (na 3 - 4 porcje):
  • 500g filetów z miętusa, sandacza lub ostatecznie z dorsza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty paprykowej lub ajwaru
  • 1 limonka
  • 3 młode marchewki
  • 3 młode pietruszki 
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 młode pory
  • 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku
  • sól i pieprz (do smaku) 
Wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki.
Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Por umyć i pokroić w plastry.
3 ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę.
Cebulkę dymkę (białą część) pokroić w cieniutkie plasterki.
Gałązki tymianku umyć.
Nagrzać piekarnik na 180ºC.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i smażyć pietruszkę, marchewkę i pora do momentu, aż warzywa nieco zmiękną (kilka minut).
Następnie dodać posiekany czosnek, cebulkę dymkę i gałązki tymianku, całość podlać ½ szklanki gorącej wody i zamieszać.
Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 minut.

W międzyczasie limonkę wyszorować, umieścić w garnuszku i zalać na kilka minut wrzątkiem. Następnie przez chwilę turlać ją po stole, przyciskając od góry dość mocno ręką (limonka puści wtedy więcej soku).
Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka). Wycisnąć sok.

Łodygi selera umyć i pokroić na plasterki.
Po 20 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, dodać: pokrojony seler, 100 ml mleka kokosowego i 1 łyżeczkę pasty curry lub 2 łyżki ostrego ajwaru; wszystko starannie wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut (bez przykrycia).

Rybę podzielić na mniejsze kawałki.
Po 10 minutach wyjąć warzywa z piekarnika, dodać rybę i startą skórkę limonki i całość delikatnie wymieszać. Całość zapiekać jeszcze 10 minut.

Cebulkę dymkę (szczypior) pokroić.

Pieczoną rybę z pikantnymi warzywami podawać obficie posypaną zieloną cebulką i skropioną sokiem z limonki.
Wystudzone danie przechowywać w lodówce.
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz