04/07/2022

Kasza gryczana z bobem, cukinią i fetą

Kasza gryczana z bobem, cukinią i fetą
Wspaniałe, lekkie, wegetariańskie danie z kaszy gryczanej z bobem oraz szpinakiem i cukinią. Idealne na lunch do pracy, ale również na kolację. Jedna z moich ulubionych wariacji na temat kaszy gryczanej. Obowiązkowo z serem feta, który jeszcze podkręca smak całego dania.

 

 

 

 

 

 
 

Czas przygotowania: ok. 40min | 🍃

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 g sera feta lub sera koziego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 500 g bobu
  • 1 średnia cukinia (ok.350 g)
  • 2 garście świeżego szpinaku (ok.100 g)
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Koperek umyć i drobno posiekać. Gałązek koperku nie wyrzucać.

Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić.

Bób przepłukać na sicie.
W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i gałązki koperku. Gotować bób około 4 minuty (jeżeli bób jest starszy, gotować odpowiednio dłużej, nawet do 30 minut), aż będzie ugotowany al dente (nie powinien się rozgotować).
Ugotowany bób odcedzić na sicie i zalać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania, obrać z łupinek.

Przygotować ugotowaną kaszę i ugotowany, obrany bób.
Ser feta lub kozi pokroić w kosteczkę.
Cebulkę dymkę umyć. Osobno posiekać białą i jasnozieloną część, osobno szczypior.
4 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Cukinię wyszorować i jeśli nie jest młoda - obrać. Pokroić w kostkę.
Szpinak opłukać pod zimną wodą.

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część),  czosnek oraz pokrojoną cukinię i smażyć kilka minut stale mieszając.
Dodać umyty szpinak i nadal smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmięknie.

Na końcu dodać kaszę gryczaną i 1 łyżkę suszonego oregano. Doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodać ugotowany bób, posiekany szczypior oraz 2 łyżki posiekanego koperku, zawartość delikatnie przemieszać i zdjąć rondel z palnika.

Danie podawać posypując pokrojoną fetą lub kozim serem.
Kasza gryczana z bobem, cukinią i fetą najlepsza jest tuż po przygotowaniu.

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz