Wspaniałe, lekkie, wegetariańskie danie z kaszy gryczanej z bobem oraz szpinakiem i cukinią. Idealne na lunch do pracy, ale również na kolację. Jedna z moich ulubionych wariacji na temat kaszy gryczanej. Obowiązkowo z serem feta, który jeszcze podkręca smak całego dania.
Czas przygotowania: ok. 40min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 200 g sera feta lub sera koziego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 150 g kaszy gryczanej
- 500 g bobu
- 1 średnia cukinia (ok.350 g)
- 2 garście świeżego szpinaku (ok.100 g)
- 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Koperek umyć i drobno posiekać. Gałązek koperku nie wyrzucać.
Koperek umyć i drobno posiekać. Gałązek koperku nie wyrzucać.
Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić.
Bób przepłukać na sicie.
W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i gałązki koperku. Gotować bób około 4 minuty (jeżeli bób jest starszy, gotować odpowiednio dłużej, nawet do 30 minut), aż będzie ugotowany al dente (nie powinien się rozgotować).
Ugotowany bób odcedzić na sicie i zalać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania, obrać z łupinek.
Przygotować ugotowaną kaszę i ugotowany, obrany bób.
Ser feta lub kozi pokroić w kosteczkę.
Cebulkę dymkę umyć. Osobno posiekać białą i jasnozieloną część, osobno szczypior.
4 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Cukinię wyszorować i jeśli nie jest młoda - obrać. Pokroić w kostkę.
Bób przepłukać na sicie.
W garnku zagotować wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i gałązki koperku. Gotować bób około 4 minuty (jeżeli bób jest starszy, gotować odpowiednio dłużej, nawet do 30 minut), aż będzie ugotowany al dente (nie powinien się rozgotować).
Ugotowany bób odcedzić na sicie i zalać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania, obrać z łupinek.
Przygotować ugotowaną kaszę i ugotowany, obrany bób.
Ser feta lub kozi pokroić w kosteczkę.
Cebulkę dymkę umyć. Osobno posiekać białą i jasnozieloną część, osobno szczypior.
4 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Cukinię wyszorować i jeśli nie jest młoda - obrać. Pokroić w kostkę.
Szpinak opłukać pod zimną wodą.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część), czosnek oraz pokrojoną cukinię i smażyć kilka minut stale mieszając.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część), czosnek oraz pokrojoną cukinię i smażyć kilka minut stale mieszając.
Dodać umyty szpinak i nadal smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmięknie.
Na końcu dodać kaszę gryczaną i 1 łyżkę suszonego oregano. Doprawić do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Dodać ugotowany bób, posiekany szczypior oraz 2 łyżki posiekanego koperku, zawartość delikatnie przemieszać i zdjąć rondel z palnika.
Danie podawać posypując pokrojoną fetą lub kozim serem.
Kasza gryczana z bobem, cukinią i fetą najlepsza jest tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz