30/06/2022

Kaszotto z pęczaku z kurkami i pomidorami

Risotta i kaszotta to jedne z moich ulubionych dań - są nieskomplikowane w przygotowaniu, ale jeśli poświęci im się odpowiednio dużo uwagi, to zawsze wychodzą fantastycznie! To są takie stałe "pewniaki", które zostaną zjedzone bez marudzenia, zwłaszcza przez mojego syna, który uwielbia wszelkiej maści kasze i ryże.

Dzisiaj propozycja to danie typowo sezonowe - ze świeżymi kurkami i dojrzałymi w słońcu pomidorami. Jego konsystencja jest idealnie kremowa, jak w przypadku prawdziwego risotta, a połączenie grzybów i pomidorów - niezwykle udane!

Czas przygotowania: ok. 45min | 🍃

Składniki (na 3 porcje):

  • ½ szklanki wina białego wytrawnego
  • ok.300 ml bulionu
  • ok.90 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu) 
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g kaszy pęczak
  • 200 g kurek
  • 3 pomidory malinowe, twarde i niezbyt wodniste
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Przygotować 300 ml gorącego bulionu.

W szerokim rondlu o grubym dnie podgrzać 2 łyżki oliwy razem z suchą kaszą pęczak. Następnie wlać bulion tak, by cienką warstewką przykrywał kaszę. Garnek przykryć pokrywką i zagotować.
Kiedy kasza zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 minut pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie cały bulion.

W międzyczasie cebule obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Kurki starannie opłukać pod zimną, bieżącą wodą z piasku i innych nieczystości. Jeśli są duże, to pokroić na nieco mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości.

W momencie, kiedy kasza wchłonie cały bulion zdjąć pokrywkę i wlać pół szklanki białego wina, zamieszać i zwiększyć nieco ogień.
Kiedy wino w całości odparuje dodać: 2 łyżki masła, 1 łyżkę suszonego tymianku i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zamieszać i smażyć wszystko do momentu, aż cebula się zeszkli.

Dodać opłukane kurki i smażyć na średnim ogniu, co chwilę mieszając przez około 5 minut.

Po 5 minutach doprawić do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ewentualnie solą, dodać do potrawy obrane i pokrojone pomidory, wymieszać i gotować całość przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kaszotto z pęczaku z kurkami i pomidorami wyłożyć na talerze, każdą porcję posypać tartym parmezanem.

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz