Risotta i kaszotta to jedne z moich ulubionych dań - są nieskomplikowane w przygotowaniu, ale jeśli poświęci im się odpowiednio dużo uwagi, to zawsze wychodzą fantastycznie! To są takie stałe "pewniaki", które zostaną zjedzone bez marudzenia, zwłaszcza przez mojego syna, który uwielbia wszelkiej maści kasze i ryże.
Dzisiaj propozycja to danie typowo sezonowe - ze świeżymi kurkami i dojrzałymi w słońcu pomidorami. Jego konsystencja jest idealnie kremowa, jak w przypadku prawdziwego risotta, a połączenie grzybów i pomidorów - niezwykle udane!
Czas przygotowania: ok. 45min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- ½ szklanki wina białego wytrawnego
- ok.300 ml bulionu
- ok.90 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g kaszy pęczak
- 200 g kurek
- 3 pomidory malinowe, twarde i niezbyt wodniste
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Przygotować 300 ml gorącego bulionu.
Kiedy kasza zacznie się gotować zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 minut pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie cały bulion.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Kurki starannie opłukać pod zimną, bieżącą wodą z piasku i innych nieczystości. Jeśli są duże, to pokroić na nieco mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości.
W momencie, kiedy kasza wchłonie cały bulion zdjąć pokrywkę i wlać pół szklanki białego wina, zamieszać i zwiększyć nieco ogień.
Kiedy wino w całości odparuje dodać: 2 łyżki masła, 1 łyżkę suszonego tymianku i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zamieszać i smażyć wszystko do momentu, aż cebula się zeszkli.
Kaszotto z pęczaku z kurkami i pomidorami wyłożyć na talerze, każdą porcję posypać tartym parmezanem.
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz