
Zapraszam więc na piknikowe gotowanie! Uprzedzam tylko, że niektóre z dań nie są mocno sycące - na piknikach, w upale w porze obiadowej zazwyczaj nie jesteśmy zbyt głodni, a dodatkowo popołudniami rozpalamy grilla lub - jeśli jest taka możliwość - prawdziwe ognisko. A wtedy królują kiełbaski z patyka i ziemniaki pieczone w żarze, przy wtórze dźwięków gitary!
Poniżej spis pomysłów na szybkie dania 😀
MAKARON Z SZYNKĄ W SOSIESkładniki (na 3 porcje):
- 300 g szynki w plasterkach
- 300 g chińskiego makaronu błyskawicznego (instant)
- ok.400 g (1 słoik) gotowego sosu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 l wody
Makaron rozłożyć do 3 menażek i zalać gorącą wodą. Kiedy makaron zmięknie, wodę wylać.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
W garnku podsmażyć szynkę, dodać sos pomidorowy i 1 łyżkę suszonego koperku. Zawartość garnka zamieszać i zagrzać. Przygotowanym sosem polać każdą porcję odcedzonego makaronu.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
W garnku podsmażyć szynkę, dodać sos pomidorowy i 1 łyżkę suszonego koperku. Zawartość garnka zamieszać i zagrzać. Przygotowanym sosem polać każdą porcję odcedzonego makaronu.
ZUPA POMIDOROWA
Składniki (na 3 porcje):
- 2 torebki ryżu białego (2 x 100g)
- 1 l soku pomidorowego
- 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych bez skóry
- sól, pieprz
- 0.5 l wody
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wyłożyć do menażek.
Sok pomidorowy zagotować razem z pomidorami z puszki, doprawić zupę solą i pieprzem do smaku, rozlać do menażek.
Sok pomidorowy zagotować razem z pomidorami z puszki, doprawić zupę solą i pieprzem do smaku, rozlać do menażek.
MAKARON Z TUŃCZYKIEM
Składniki (na 3 porcje):
- 3 puszki tuńczyka
- 300 g chińskiego makaronu błyskawicznego (instant)
- 1 l soku pomidorowego
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Oliwki pokroić na pół.
W garnku zagotować sok pomidorowy, dodać tuńczyka z puszek i oliwki. Całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i 1 łyżeczką cukru, zdjąć z palnika.
Dodać makaron i zaczekać, aż całkowicie zmięknie.
W garnku zagotować sok pomidorowy, dodać tuńczyka z puszek i oliwki. Całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i 1 łyżeczką cukru, zdjąć z palnika.
Dodać makaron i zaczekać, aż całkowicie zmięknie.
ZUPA JARZYNOWA
Składniki (na 3 porcje):
- 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
- 2 łyżki masła
- 1 puszka fasoli czerwonej lub białej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 ziemniak
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 l wody
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kosteczkę.
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć warzywa, aż zaczną się rumienić.
Podsmażone warzywa zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową i zagotować.
Dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować, dodać fasolę z puszki.
Na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą.
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć warzywa, aż zaczną się rumienić.
Podsmażone warzywa zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową i zagotować.
Dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować, dodać fasolę z puszki.
Na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą.
KASZA KUSKUS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki (na 3 porcje):
- 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g kaszy kuskus
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duża puszka meksykańskich warzyw w puszce
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- 0.5 l wody
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, rozdzielić i każdą przekroić na 2 części (grubszą i chudszą). Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety.
Każdą część natrzeć przyprawą do grilla, zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Zagotować wodę na kaszę, rozpuścić 1 kostkę rosołową.
Kaszę kuskus umieścić w garnku, zalać wrzącą wodą z rozpuszczoną kostką i odstawić na kilka minut, aby nasiąknęła wodą.
Upieczonego kurczaka rozwinąć z folii, pokroić w kostkę. Wymieszać z gotową kaszą, kukurydzą i warzywami meksykańskimi.
Każdą część natrzeć przyprawą do grilla, zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Zagotować wodę na kaszę, rozpuścić 1 kostkę rosołową.
Kaszę kuskus umieścić w garnku, zalać wrzącą wodą z rozpuszczoną kostką i odstawić na kilka minut, aby nasiąknęła wodą.
Upieczonego kurczaka rozwinąć z folii, pokroić w kostkę. Wymieszać z gotową kaszą, kukurydzą i warzywami meksykańskimi.
ZUPA RYBNA
Składniki (na 3 porcje):
- 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
- 2 puszki łososia w sosie własnym
- 2 łyżki masła
- 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych bez skóry
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól, pieprz
- 1 l wody
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kosteczkę.
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć warzywa, aż zaczną się rumienić.
Dodać puszkę krojonych pomidorów, zagotować.
Zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać łososia z puszki i kiedy się zagrzeje doprawić zupę 1 łyżką suszonego koperku oraz solą i pieprzem do smaku.
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć warzywa, aż zaczną się rumienić.
Dodać puszkę krojonych pomidorów, zagotować.
Zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać łososia z puszki i kiedy się zagrzeje doprawić zupę 1 łyżką suszonego koperku oraz solą i pieprzem do smaku.
ZUPA POROWA Z KIEŁBASĄ
Składniki (na 3 porcje):
- 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
- 1 laska kiełbasy
- 3 łyżki pure ziemniaczanego lub 1 gorący kubek Konorra serowa z grzankami
- 1 marchewka
- 3 pory
- pieprz
- 1 l wody
Pory umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie półplasterki.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
W garnku podsmażyć kiełbasę i pokrojone pory oraz marchewkę.
Dodać 1 litr wody i kostkę rosołową, zagotować.
Na koniec zdjąć garnek z palnika, dodać 3 łyżki pure ziemniaczanego lub 1 gorący kubek, zamieszać i odstawić na kilka minut.
Zupę doprawić do smaku pieprzem.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie półplasterki.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
W garnku podsmażyć kiełbasę i pokrojone pory oraz marchewkę.
Dodać 1 litr wody i kostkę rosołową, zagotować.
Na koniec zdjąć garnek z palnika, dodać 3 łyżki pure ziemniaczanego lub 1 gorący kubek, zamieszać i odstawić na kilka minut.
Zupę doprawić do smaku pieprzem.
RYŻ Z OWOCAMI
Składniki (na 3 porcje):
- 2 torebki (200 g) ryżu białego
- 1 mały jogurt owocowy (najlepiej o takim smaku, jakich owoców będziemy dodawać, np.:malinowy)
- 3 garście owoców (np.malin, jeżyn, borówek, itp.)
- 0.5 l wody
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany ryż wymieszać z jogurtem i umytymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz