24/06/2022

Kempingowe gotowanie - piknikowe przepisy

Gotowanie na piknikuOd dziecka uwielbiam wyjazdy pod namioty i bardzo się cieszę, że mąż i syn podzielają moją pasję. Im bardziej "na dziko", im mniej ludzi dookoła, tym lepiej. Takie obozowanie ma jednak kilka minusów - jednym z nich jest konieczność samodzielnego gotowania posiłków. Z drugiej strony na wakacje jedziemy maksymalnie odpocząć - nie tylko od hałasu miasta, ale także od codziennych obowiązków. Przez lata wakacyjnych wyjazdów pod namiot opracowałam więc sobie listę dań, które po pierwsze - są bardzo szybkie do zrobienia, bo - jak wspominałam - chodzi przede wszystkim o to, by nie spędzać zbyt wiele czasu "w garach", ale też by oszczędzać gaz w butli. Po drugie - są zdrowe (choć wyjątkowo w takich wypadkach pozwalam sobie używać "gotowców", np.kupnych bulionetek). Po trzecie - poszczególne produkty nie wymagają długiego przetrzymywania w warunkach chłodniczych (mamy turystyczną lodówkę, ale odkąd "zamordowaliśmy" akumulator w aucie, staramy się z niej korzystać krótko i wspomagamy się specjalnymi wkładami). Po czwarte - by były przygotowane z łatwo dostępnych składników (część składników wieziemy ze sobą, ale dobrze jest móc kupić pozostałe w nawet najbiedniej zaopatrzonym, wiejskim sklepiku). I w końcu po piąte (i jak dla mnie chyba najważniejsze) - by w miarę możliwości przygotować je w jednym garnku! Nikt nie lubi zmywać stert garów, a w sytuacji, gdy nie ma dostępu do bieżącej wody może to być szczególnie uciążliwe.

Zapraszam więc na piknikowe gotowanie! Uprzedzam tylko, że niektóre z dań nie są mocno sycące - na piknikach, w upale w porze obiadowej zazwyczaj nie jesteśmy zbyt głodni, a dodatkowo popołudniami rozpalamy grilla lub - jeśli jest taka możliwość - prawdziwe ognisko. A wtedy królują kiełbaski z patyka i ziemniaki pieczone w żarze, przy wtórze dźwięków gitary! 

Poniżej spis pomysłów na szybkie dania 😀
MAKARON Z SZYNKĄ W SOSIE
Składniki (na 3 porcje):
  • 300 g szynki w plasterkach
  • 300 g chińskiego makaronu błyskawicznego (instant)
  • ok.400 g (1 słoik) gotowego sosu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego koperku 
  • 1 l wody
Wykonanie:
Makaron rozłożyć do 3 menażek i zalać gorącą wodą. Kiedy makaron zmięknie, wodę wylać.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
W garnku podsmażyć szynkę, dodać sos pomidorowy i 1 łyżkę suszonego koperku. Zawartość garnka zamieszać i zagrzać. Przygotowanym sosem polać każdą porcję odcedzonego makaronu.


ZUPA POMIDOROWA
Składniki (na 3 porcje):
  • 2 torebki ryżu białego (2 x 100g)
  • 1 l soku pomidorowego
  • 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych bez skóry
  • sól, pieprz 
  • 0.5 l wody
Wykonanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wyłożyć do menażek.
Sok pomidorowy zagotować razem z pomidorami z puszki, doprawić zupę solą i pieprzem do smaku, rozlać do menażek.


MAKARON Z TUŃCZYKIEM
 Składniki (na 3 porcje):
  • 3 puszki tuńczyka
  • 300 g chińskiego makaronu błyskawicznego (instant)
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Oliwki pokroić na pół.
W garnku zagotować sok pomidorowy, dodać tuńczyka z puszek i oliwki. Całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i 1 łyżeczką cukru, zdjąć z palnika.
Dodać makaron i zaczekać, aż całkowicie zmięknie.


ZUPA JARZYNOWA
 Składniki (na 3 porcje):
  • 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub białej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ziemniak
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 l wody
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kosteczkę.
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć warzywa, aż zaczną się rumienić.
Podsmażone warzywa zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową i zagotować.
Dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować, dodać fasolę z puszki.
Na końcu doprawić do smaku pieprzem i solą.


KASZA KUSKUS Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki (na 3 porcje):
  • 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża puszka meksykańskich warzyw w puszce
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 0.5 l wody
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, rozdzielić i każdą przekroić na 2 części (grubszą i chudszą). Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety.
Każdą część natrzeć przyprawą do grilla, zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Zagotować wodę na kaszę, rozpuścić 1 kostkę rosołową.
Kaszę kuskus umieścić w garnku, zalać wrzącą wodą z rozpuszczoną kostką i odstawić na kilka minut, aby nasiąknęła wodą.
Upieczonego kurczaka rozwinąć z folii, pokroić w kostkę. Wymieszać z gotową kaszą, kukurydzą i warzywami meksykańskimi.


ZUPA RYBNA
Składniki (na 3 porcje):
  • 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
  • 2 puszki łososia w sosie własnym
  • 2 łyżki masła
  • 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól, pieprz 
  • 1 l wody
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kosteczkę.
W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć warzywa, aż zaczną się rumienić.
Dodać puszkę krojonych pomidorów, zagotować.
Zalać 1 litrem wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać łososia z puszki i kiedy się zagrzeje doprawić zupę 1 łyżką suszonego koperku oraz solą i pieprzem do smaku.


ZUPA POROWA Z KIEŁBASĄ
Składniki (na 3 porcje):
  • 1 bulionetka drobiowa lub kostka rosołowa
  • 1 laska kiełbasy
  • 3 łyżki pure ziemniaczanego lub 1 gorący kubek Konorra serowa z grzankami
  • 1 marchewka
  • 3 pory
  • pieprz 
  • 1 l wody
Wykonanie:
Pory umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie półplasterki.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
W garnku podsmażyć kiełbasę i pokrojone pory oraz marchewkę.
Dodać 1 litr wody i kostkę rosołową, zagotować.
Na koniec zdjąć garnek z palnika, dodać 3 łyżki pure ziemniaczanego lub 1 gorący kubek, zamieszać i odstawić na kilka minut.
Zupę doprawić do smaku pieprzem.


RYŻ Z OWOCAMI
Składniki (na 3 porcje):
  • 2 torebki (200 g) ryżu białego
  • 1 mały jogurt owocowy (najlepiej o takim smaku, jakich owoców będziemy dodawać, np.:malinowy)
  • 3 garście owoców (np.malin, jeżyn, borówek, itp.)
  • 0.5 l wody
Wykonanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany ryż wymieszać z jogurtem i umytymi owocami.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz