Przepis na pachnącą, błyskawiczną pastę do kanapek z wędzonej makreli. Jej gładka konsystencja sprawia, że smakuje nawet niejadkom!
Osobiście uwielbiam takie pasty i od dziecka się nimi zajadam. Są tanie, smaczne, a ich przygotowanie to dosłownie kilka minut. Makrela jest bardzo popularną i łatwo dostępną rybą, więc często gości na moim stole (czasem nawet gotuję z nią zupę!). Ponieważ takie pasty świetnie smakują z zieleniną (koperkiem, natką pietruszki czy szczypiorkiem), na taką okoliczność latem zawsze mrożę świeże zioła. Dzięki temu, że są już posiekane, przygotowanie pasty jeszcze jest szybsze!
Jeśli lubisz pasty kanapkowe, to koniecznie sprawdź inne moje przepisy.
Czas przygotowania: ok. 20min | 🐟
- 1 duża wędzona makrela (ok.350 g)
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia lub sera ricotta
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub ostatecznie śmietany 18%
- ½ pęczka koperku lub szczypiorku lub natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
Makrelę podzielić na dwie części i usunąć ogon i głowę. Zdjąć cały kręgosłup z ośćmi. Zdjąć skórę i podzielić na mniejsze części, sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jakieś ości. Oczyszczone kawałki makreli rozdrobnić widelcem.
W misce umieścić: rybę, serek kanapkowy, 2 łyżki jogurtu lub śmietany, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Całość zmiksować na krem za pomocą blendera. Koperek (lub szczypiorek lub natkę pietruszki) umyć i drobno posiekać.
Do pasty dodać posiekane zioła i pieprz (do smaku) i całość starannie wymieszać łyżką.
Gotową kremową pastę z makreli podawać na kanapkach lub krakersach.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz