12/04/2022

Pasta z wędzonej makreli i jajek

Uwielbiam wszelkiej maści domowe pasty i pasztety do pieczywa. To zawsze świetna alternatywa dla nudnych kanapek z szynką albo serem. Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Najlepsze ze świeżym, pachnącym pieczywem!

Ta pasta idealnie nadaje się na kanapki, ale równie dobrze można nią faszerować jajka - to może być idealna przekąska na wielkanocnym stole! Polecam!

Czas przygotowania: ok. 20min | 🐟

Składniki:
  • 1 duża wędzona makrela (ok.350 g)
  • 4 jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
4 jajka ugotować na twardo (około 10 minut), ostudzić.

Makrelę podzielić na dwie części i usunąć ogon i głowę. Zdjąć cały kręgosłup z ośćmi. Zdjąć skórę i podzielić na mniejsze części, sprawdzając jednocześnie, czy nie zostały jakieś ości. Oczyszczone  kawałki makreli rozdrobnić widelcem.

Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.
Pół cebuli obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
Koperek umyć i drobno posiekać.
Jajka obrać ze skorupek i bardzo drobno posiekać.

W miseczce wymieszać: 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej, dużą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.

Wszystkie składniki przełożyć do salaterki i starannie wymieszać.

Gotową pastę z makreli i jajek podawać na kanapkach lub krakersach.
Przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz