Mleko kokosowe i ryż tworzą świetny duet, który zachwyci niejedno podniebienie. Taki ryż może być doskonałym dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej, oraz do deserów. Świetnie smakuje z mięsem z kurczaka, delikatną, pieczoną rybą lub w towarzystwie... kulki lodów owocowych, jako deser. Polecam jako urozmaicenie w naszej tradycyjnej, polskiej kuchni!
Czas przygotowania: ok. 25min | 🍃
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki białego ryżu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- sól (do smaku)
Ryż wsypać do garnka w którym będzie gotowany. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Wypłukany ryż zalać dwoma szklankami mleka kokosowego, oraz dopełnić zimną wodą. Płynów powinno być tyle, by dociskając ryż do dna garnka woda przykrywała nam dłoń.
Dodać 2 łyżki wiórków kokosowych i pół łyżeczki soli, wymieszać.
Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
Na końcu doprawić do smaku solą lub odrobiną cukru.
Ryż kokosowy podawać prosto z ciepłego naczynia; można doprawić prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz