Nie taka znowu klasyczna, gdyż w każdym domu przygotowuje się ją ciut inaczej: jedni nie dodają jajek lub ziemniaków, inni robią ją z kukurydzą z puszki, jabłkami, marynowanymi grzybkami lub śliwkami w occie. Zamieniają cebulę na por i dodają musztardy. Jakichkolwiek jednak składników nie użyjemy, podstawa jest zawsze taka sama: gotowane marchewki, pietruszka, seler oraz ulubiony majonez. Mimo różnic znana jest chyba w każdej kuchni polskiej, a niektórzy nie wyobrażają sobie żadnej imprezy bez sałatki jarzynowej!
Czas przygotowania: ok. 50min | 🍃
Składniki (na dużą salaterkę):
- 5 jajek
- 4 łyżki majonezu
- 3 - 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ małego selera
- 1 mała cebula
- 4 duże ogórki kiszone
- 1 mała puszka zielonego groszku
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości, wystudzić.
Jajka ugotować na twardo (około 10 minut).

Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
Groszek odsączyć z zalewy.
Ugotowane jajka wystudzić, obrać ze skorupek i drobno posiekać.
Ugotowane warzywa odcedzić, wystudzić, pokroić w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej salaterki, dodać 4 łyżki majonezu, sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku) i całość delikatnie wymieszać. Odstawić na minimum 2 h do lodówki, by sałatka się "przegryzła".
Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz