15/02/2018

Ryba pieczona w folii

Ryba pieczona w folii
Pieczenie ryby w folii aluminiowej (zamiast smażenia na patelni), to świetny sposób na to, by danie było lekkie i jednocześnie nie pozbawione smaku. Dobrze doprawiona ryba obłożona plasterkami cytryny i masła wcale się nie wysusza! Do jej przygotowania użyłam własnej mieszanki przypraw; pieprzu, kolendry, papryki i suszonego koperku, dzięki czemu wyszła aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna! 

My najbardziej lubimy ją w towarzystwie ryżu kokosowego oraz duszonej marchewki - razem tworzą bardzo smaczną i wykwintną kompozycję! Koniecznie spróbujcie!






Czas przygotowania: ok. 40min | 🐟

Składniki (na 3 porcje):
  • 700 g filetów z ryby (np.:pstrąga łososiowego, mintaja)
  • ok.3 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki curry
Wykonanie:
Filety rybne umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ryba pieczona w folii
Cytrynę wyszorować i pokroić w możliwie jak najcieńsze plasterki.
Wymieszać przyprawy:  2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczkę suszonego koperku, 1 łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki curry. 

Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na dużym kawałku folii aluminiowej ułożyć kawałek ryby, obficie posypać przyprawami, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny, kawałeczki masła oraz listki bazylii. Folię złożyć do środka (dłuższymi bokami), a następnie zawinąć krótsze boki. Z każdym filetem postąpić tak samo.

Gotowe pakieciki ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika i piec w temperaturze 200ºC około 30 minut. 

Podawać tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
drukuj przepis

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak upieczona ryba jest pyszna, smakuje równie dobrze, jak wygląda. Polecam!

      Usuń