Czas przygotowania: dzień 1 = 10min / dzień 2 = 40min | 🐔
Składniki (na 3 porcje):
- 3 nóżki z kurczaka lub filety z piersi
- 1-2 szklanki maślanki naturalnej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- ⅓ łyżeczki papryki mielonej ostrej
- ½ łyżeczki soli
UWAGA! Przygotowanie potrawy zaczynamy dzień wcześniej!
Części kurczaka umyć i oczyścić.
Maślankę wymieszać w kubku z przyprawami, miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz olejem.
Do szczelnego worka przeznaczonego do żywności (np.takiego na mrożonki) wrzucić kurczaka i wlać maślankę, zamknąć i potrząsać workiem tak, aby marynata dokładnie oblepiła kurczaka.
Mięso w worku wstawić minimum na 8 - 12h do lodówki.
Następnego dnia:
Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Części kurczaka wyjąć z worka, ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Jeśli udka zaczną się za bardzo rumienić, można przykryć brytfannę folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz