Z dojrzewających w słońcu pomidorów proponuję zrobić pyszny, domowy ketchup - dodatek do kanapek, burgerów, mięs z grilla, domowej pizzy (zamiast sosu pomidorowego), czy frytek. W odróżnieniu od kupnych produktów, własnoręcznie zrobiony ketchup nie ma tak intensywnej, czerwonej barwy, za to dość wyraźnie rysuje się w nim słodka nuta (dzięki zawartości cukru) oraz jednocześnie jest on odpowiednio kwaśny, dzięki czemu powstaje niepowtarzalna mieszanka o oryginalnym smaku. Zimą można ostatecznie skorzystać z pomidorów w puszce, by móc zawsze cieszyć się jego smakiem.
Pyszny, aromatyczny, domowy ketchup zachwyci Waszych domowników i gości. Gorąco polecam!
Czas przygotowania: ok. 1h 15min | 🍃
Składniki (na 1 l ketchupu):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok.2 kg dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szklanka octu jabłkowego
- ¾ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na moim nowym blogu
minimalizmbezpudla.pl!
Serdecznie zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz