24/09/2014

Domowy ketchup

Domowy ketchupZ dojrzewających w słońcu pomidorów proponuję zrobić pyszny, domowy ketchup - dodatek do kanapek, burgerów, mięs z grilla, domowej pizzy (zamiast sosu pomidorowego), czy frytek. W odróżnieniu od kupnych produktów, własnoręcznie zrobiony ketchup nie ma tak intensywnej, czerwonej barwy, za to dość wyraźnie rysuje się w nim słodka nuta (dzięki zawartości cukru) oraz jednocześnie jest on odpowiednio kwaśny, dzięki czemu powstaje niepowtarzalna mieszanka o oryginalnym smaku. Zimą można ostatecznie skorzystać z pomidorów w puszce, by móc zawsze cieszyć się jego smakiem.

Pyszny, aromatyczny, domowy ketchup zachwyci Waszych domowników i gości. Gorąco polecam!





Czas przygotowania: ok. 1h 15min | 🍃

Składniki (na 1 l ketchupu):
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok.2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na moim nowym blogu

minimalizmbezpudla.pl!

Serdecznie zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz