29/09/2014

Leniwe gołąbki bez zawijania

Leniwe gołąbki bez zawijania czyli gołąbki dla leniwych
Gołąbki to potrawa złożona z farszu zawiniętego w liście z białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym lub baraniną. 
Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki - choć znane na całym świecie - są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. 

Zawinięcie perfekcyjnych gołąbków dla nie wprawionej osoby może być nieco trudne i czasochłonne a mało kto nie lubi tej potrawy. Dziś więc przepis na gołąbki "dla leniwych" - są tak smaczne, że w zasadzie wyparły tradycyjne gołąbki z naszego menu. 

Można je zrobić z mięsa wieprzowego i białego ryżu, ale my wolimy je w bardziej dietetycznym wydaniu - jak w przepisie poniżej. Najlepsze z młodej kapusty!
 
Czas przygotowania: ok. 2h | 🍖 lub 🐔 
 
Składniki (na 3 - 4 porcje):
  • ok.600 g mięsa mielonego z filetów z piersi indyka lub kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g brązowego ryżu
  • 800 g (2 puszki) pomidorów krojonych bez skóry
  • ½ główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż wsypać do garnka w którym będzie gotowany. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń. Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki. 
 
Koperek umyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać i posiekać w piórka.
Kapustę umyć i drobno poszatkować.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Cebulkę przełożyć do innego naczynia, a do garnka dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pomidory z puszki zmiksować blenderem, dodać do kapusty, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu do momentu, aż kapusta będzie prawie miękka.

W międzyczasie zmielić surowe mięso drobiowe i wymieszać z ugotowanym ryżem i zeszkloną cebulką; doprawić do smaku około 1 łyżeczką pieprzu i ½ łyżeczki soli.

Nagrzać piekarnik na 180ºC.
Kiedy kapusta będzie prawie miękka, dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i posiekany koperek, zamieszać i zdjąć z ognia.

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwy zaczynając od kapusty, potem mięso, znowu kapusta, mięso i na koniec kapusta (3 warstwy kapusty i 2 mięsa). Zapiekać w piekarniku 50 minut.

Leniwe gołąbki bez zawijania podawać gorące.
Wystudzoną potrawę przechowywać w lodówce do 3 dni; odgrzewać w piekarniku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz