Danie uwielbiane przez dzieci i nierozerwalnie z dzieciństwem kojarzone. Pierogi leniwe (zwane przez niektórych również kluskami) z poniższego przepisu są tak leciutkie i puszyste, że same rozpływają się w ustach. Najlepsze połączenie sera, jajek i mąki; uwielbiam je nie tylko jako lekki, słodki obiad, ale także jako deser. Można podawać je z cukrem i cynamonem; świeżymi, sezonowymi owocami lub startymi i podsmażonymi z cynamonem jabłkami.
Ich niemałą zaletą jest też to, że przygotowuje się je błyskawicznie, a wykonanie jest bardzo proste. Polecam!
Czas przygotowania: ok. 20min | 🍃
Składniki (na 2 - 3 porcje):
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 500 g twarogu półtłustego lub ostatecznie tłustego
- 2 jajka
- 30 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej lub mąki pszennej razowej *
- 16 g (1 opakowanie) cukru wanilinowego
- ok.½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
- cynamon (do smaku)
- (opcjonalnie) 2 jabłka
*
Jeżeli chcemy, by pierożki były białe, wtedy do ich przygotowania
stosujemy białą mąkę pszenną. Zastosowanie mąki razowej nie wpływa znacząco na ich smak, a jest to nieco zdrowsza alternatywa.
Jeżeli pierożki będziemy podawać z jabłkami, należy je umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanej patelni teflonowej smażyć kilka minut jabłka (posypane cynamonem i cukrem - do smaku).
Nastawić garnek z wodą do gotowania pierożków.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Twaróg starannie zmiksować z żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać mąkę i nadal miksować.
Do masy dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać łyżką. Masa może się trochę lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej - pierożki będą lekkie i puszyste.
Przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać około 3 - centymetrowe kawałki i wrzucać na wrzątek.
Po wypłynięciu pierożków na powierzchnię gotować około 1 - 2 minuty.
Leciutkie pierogi leniwe podawać z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub podsmażonymi jabłkami.
Pierogi najsmaczniejsze są zaraz po ugotowaniu, ale można je też zamrozić. Surowe (jeszcze przed ugotowaniem) i pokrojone pierogi należy rozłożyć na desce i wsadzić do zamrażarki. Przełożyć do woreczka lub pudełka dopiero zamrożone (wtedy się nie skleją).
Nastawić garnek z wodą do gotowania pierożków.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Twaróg starannie zmiksować z żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać mąkę i nadal miksować.
Do masy dodać ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać łyżką. Masa może się trochę lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej - pierożki będą lekkie i puszyste.
Przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać około 3 - centymetrowe kawałki i wrzucać na wrzątek.
Po wypłynięciu pierożków na powierzchnię gotować około 1 - 2 minuty.
Leciutkie pierogi leniwe podawać z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem lub podsmażonymi jabłkami.
Pierogi najsmaczniejsze są zaraz po ugotowaniu, ale można je też zamrozić. Surowe (jeszcze przed ugotowaniem) i pokrojone pierogi należy rozłożyć na desce i wsadzić do zamrażarki. Przełożyć do woreczka lub pudełka dopiero zamrożone (wtedy się nie skleją).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz