Plasterki ziemniaczane pieczone w folii to alternatywa dla zwykłych, gotowanych ziemniaków, czyli proste i szybkie urozmaicenie obiadu. Zapraszam!
Czas przygotowania:ok. 40min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 3 łyżki masła
- 6 dużych ziemniaki
- 2 cebule
- 3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry.
Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na folii aluminiowej układać naprzemiennie plastry ziemniaków i cebuli.
Całość posypać niewielką ilością soli, pieprzu i przyprawy do ziemniaków.
Na każdym ziemniaku położyć wiórki masła i zawinąć w folię (tak, by ziemniaki były całe nią owinięte).
Piec w temperaturze 200ºC około 30 minut (aż będą miękkie).
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry.
Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na folii aluminiowej układać naprzemiennie plastry ziemniaków i cebuli.
Całość posypać niewielką ilością soli, pieprzu i przyprawy do ziemniaków.
Na każdym ziemniaku położyć wiórki masła i zawinąć w folię (tak, by ziemniaki były całe nią owinięte).
Piec w temperaturze 200ºC około 30 minut (aż będą miękkie).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz