Mnóstwo czynników złożyło się na powstanie współczesnej sztuki kulinarnej Indii i na sposób odżywiania się mieszkańców tego niemałego kraju. Przepisy kuchni indyjskiej są bardzo zróżnicowane regionalnie, jednak (uogólniając wszystkie trendy), wskazać można kilka charakterystycznych punktów wspólnych - przede wszystkim specyficzne, bardzo aromatyczne przyprawy.
Najlepszym połączeniem aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, idealnie trafiającym w mój gust kulinarny, jest fantastyczny kurczak w sosie curry. Nie mam pojęcia, czy gdziekolwiek w Indiach tak przygotowuje się potrawkę z kurczaka, ale zapach roznoszący się po kuchni podczas gotowania nieodmiennie kojarzy mi się z tym krajem.
Najlepszym połączeniem aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, idealnie trafiającym w mój gust kulinarny, jest fantastyczny kurczak w sosie curry. Nie mam pojęcia, czy gdziekolwiek w Indiach tak przygotowuje się potrawkę z kurczaka, ale zapach roznoszący się po kuchni podczas gotowania nieodmiennie kojarzy mi się z tym krajem.
W przepisie pieprz cayenne (ostra przyprawa wyrabiana z papryki odmiany cayenne - bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki jalapeño) zastąpiłam papryką mieloną, ale jeśli lubicie ostrzejsze smaki, nie musicie z niego rezygnować! Zachęcam natomiast, by zarówno mleko kokosowe, jak i sok pomidorowy przyrządzić samemu! Nie należy też mylić popularnego kminku z kuminem, czyli kminem rzymskim - już lepiej w ogóle pominąć ten składnik w przepisie.
Czas przygotowania: ok. 35min | 🐔
Składniki (na 3 porcje):
- 2 filety (ok.500 g) z piersi kurczaka
- ⅔ szklanki gęstego, intensywnego w smaku mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub ostatecznie oliwy z oliwek
- ⅔ szklanki soku pomidorowego
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- chilli w proszku lub pieprz cayenne (do smaku)
- sól
- dodatki: ryż
przepis przeniesiony na mój nowy blog:
Serdecznie zapraszam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz