25/08/2014

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry
Mnóstwo czynników złożyło się na powstanie współczesnej sztuki kulinarnej Indii i na sposób odżywiania się mieszkańców tego niemałego kraju. Przepisy kuchni indyjskiej są bardzo zróżnicowane regionalnie, jednak (uogólniając wszystkie trendy), wskazać można kilka charakterystycznych punktów wspólnych - przede wszystkim specyficzne, bardzo aromatyczne przyprawy.

Najlepszym połączeniem aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, idealnie trafiającym w mój gust kulinarny, jest fantastyczny kurczak w sosie curry. Nie mam pojęcia, czy gdziekolwiek w Indiach tak przygotowuje się potrawkę z kurczaka, ale zapach roznoszący się po kuchni podczas gotowania nieodmiennie kojarzy mi się z tym krajem.

W przepisie pieprz cayenne (ostra przyprawa wyrabiana z papryki odmiany cayenne - bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki jalapeño) zastąpiłam papryką mieloną, ale jeśli lubicie ostrzejsze smaki, nie musicie z niego rezygnować! Zachęcam natomiast, by zarówno mleko kokosowe, jak i sok pomidorowy przyrządzić samemu! Nie należy też mylić popularnego kminku z kuminem, czyli kminem rzymskim - już lepiej w ogóle pominąć ten składnik w przepisie.

Czas przygotowania: ok. 35min | 🐔

Składniki (na 3 porcje):
  • 2 filety (ok.500 g) z piersi kurczaka
  • szklanki gęstego, intensywnego w smaku mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub ostatecznie oliwy z oliwek
  • szklanki soku pomidorowego
  • 1 cebula 
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • chilli w proszku lub pieprz cayenne (do smaku)
  • sól
  • dodatki: ryż

przepis przeniesiony na mój nowy blog:

minimalizmbezpudla.pl

Serdecznie zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz