23/07/2014

Mintaj z curry w porach

Mintaj z curry w porach
Mintaj – gatunek ryby z rodziny dorszowatych, łatwo dostępny w polskich sklepach. Dziś przepis na pyszne i lekkie danie z ową rybką w roli głównej. Mintaja z curry w porach robi się błyskawicznie, a smakuje wybornie! Polecam!













Czas przygotowania: ok. 30min | 🐟

Składniki (na 3 porcje):
  • ok.500 - 600 g filetów z mintaja (lub innej ryby o białym mięsie, np.: dorsza, morszczuka)
  • 200 g śmietany 18% lub 22%
  • ok. ¼  szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 180 g ulubionego ryżu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 pory
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż wsypać do garnka w którym będzie gotowany. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń. Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.

Pory umyć, pokroić w cieniutkie plasterki.
Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Każdy kawałek ryby natrzeć pieprzem i solą i podsmażyć na złoto na dużej patelni (lub w rondlu).
Do ryby dodać pokrojony por i 1 łyżkę soku z cytryny, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu 5 minut.
Po 5 minutach dodać 2 łyżeczki curry, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
Do śmietany dodać odrobinę gorącej wody, zamieszać, dodać do potrawy i wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, zdjąć patelnię z palnika.

Koperek umyć i drobno posiekać.

Mintaja z curry w porach podawać z ugotowanym ryżem, obficie posypując posiekanym koperkiem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz