Czas przygotowania: ok. 30min | 🐟
Składniki (na 3 porcje):
- ok.500 - 600 g filetów z mintaja (lub innej ryby o białym mięsie, np.: dorsza, morszczuka)
- 200 g śmietany 18% lub 22%
- ok. ¼ szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
- 180 g ulubionego ryżu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 pory
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól, pieprz
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń. Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
Pory umyć, pokroić w cieniutkie plasterki.
Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Każdy kawałek ryby natrzeć pieprzem i solą i podsmażyć na złoto na dużej patelni (lub w rondlu).
Do ryby dodać pokrojony por i 1 łyżkę soku z cytryny, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu 5 minut.
Po 5 minutach dodać 2 łyżeczki curry, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
Do śmietany dodać odrobinę gorącej wody, zamieszać, dodać do potrawy i wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku, zdjąć patelnię z palnika.
Koperek umyć i drobno posiekać.
Mintaja z curry w porach podawać z ugotowanym ryżem, obficie posypując posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz