20/07/2014

Surówka z pora i marchewki

Surówka z pora i marchewki
Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. 

Szybka, tania i w dodatku zdrowa surówka obiadowa z pora i marchewki jest zaskakująco smaczna - pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Por sparzony wrzątkiem jest bardzo delikatny, dzięki czemu zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem.







Czas przygotowania: ok. 20min | 🍃

Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub ostatecznie śmietany 18%
  • 1 - 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
  • sól
Wykonanie:
Pora umyć, odciąć zieloną część, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cieniutkie półplasterki i sparzyć na sitku wrzątkiem.
Kiedy por ocieknie z wody, przełożyć go do miseczki, odrobinę posolić, odstawić (na około 15 minut).
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach; dodać ⅓ łyżeczki cukru, wymieszać, odstawić (na około 10 minut).
Następnie odcisnąć pora i marchewkę z soków, wymieszać i dodać 1 - 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany.

Surówkę z pora i marchewki przed podaniem schłodzić około 15 minut w lodówce.
Smacznego!

2 komentarze: