18/07/2014

Schab duszony w pieczarkach

Schab duszony w pieczarkach
Pyszny, delikatny schab - wprost rozpływa się w ustach! Z dużą ilością pieczarek; smakuje dobrze zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzany następnego dnia. Spokojnie można go zaserwować na proszonym obiedzie - goście będą zachwyceni.  W dodatku sposób przygotowania jest banalnie prosty!

Pamiętajmy tylko, że przygotowanie potrawy zaczynamy dzień wcześniej!

 

 

Czas przygotowania: dzień 1 = 10min / dzień 2 =  2h 30min (1h przygotowanie + 1h 30min duszenie) | 🍖

Składniki (na 3 - 4 porcje):
  • 200 g śmietany 22%
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 kg schabu bez kości
  • 600 g pieczarek
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
Wykonanie:
UWAGA! Przygotowanie potrawy zaczynamy dzień wcześniej!

Schab umyć, osuszyć, pokroić na około 6-7 grubych plastrów i każdy z plastrów natrzeć około ½  łyżeczki soli.
Plastry ułożyć na talerzu, przykryć i włożyć na minimum 12h do lodówki.

Następnego dnia:
Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
Mięso wyjąć z lodówki i bardzo starannie opłukać z soli.

Na dużej patelni rozgrzać pół szklanki oleju. Obsmażyć dokładnie każdy z plastrów schabu z obu stron (tak, żeby zniknęło wszystko co różowe i pojawiły się delikatne oznaki przysmażenia).

Przygotować duży rondel, w którym będziemy dusić całą potrawę.
 Usmażone mięso przełożyć do rondla i zalać szklanką zimnej wody.

Z patelni, na której smażony był schab usunąć olej, a następnie rozpuścić 3 łyżki masła i smażyć na złoto pokrojoną wcześniej cebulę.
Usmażoną cebulę przełożyć do rondla ze schabem.

Na patelni po usmażonej cebuli rozpuścić 3 łyżki masła i wrzucić pieczarki. Dusić tak długo, aż pozbędziemy się niemal całego nadmiaru wody, następnie przełożyć je do rondla z pozostałymi składnikami.

Rondel przykryć i dusić potrawę na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po zdjęciu z ognia sos zabielić śmietaną, a następnie doprawić do smaku pieprzem.

Schab duszony w pieczarkach najlepiej podawać z ulubioną kaszą.
Wystudzone danie przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz