Pyszny, delikatny schab - wprost rozpływa się w ustach! Z dużą ilością pieczarek; smakuje dobrze zarówno tuż po przygotowaniu, jak i odgrzany następnego dnia. Spokojnie można go zaserwować na proszonym obiedzie - goście będą zachwyceni. W dodatku sposób przygotowania jest banalnie prosty!
Pamiętajmy tylko, że przygotowanie potrawy zaczynamy dzień wcześniej!
Czas przygotowania: dzień 1 = 10min / dzień 2 = 2h 30min (1h przygotowanie + 1h 30min duszenie) | 🍖
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 200 g śmietany 22%
- 6 łyżek masła klarowanego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 kg schabu bez kości
- 600 g pieczarek
- 4 cebule
- sól, pieprz
UWAGA! Przygotowanie potrawy zaczynamy dzień wcześniej!
Schab umyć, osuszyć, pokroić na około 6-7 grubych plastrów i każdy z plastrów natrzeć około ½ łyżeczki soli.
Plastry ułożyć na talerzu, przykryć i włożyć na minimum 12h do lodówki.
Plastry ułożyć na talerzu, przykryć i włożyć na minimum 12h do lodówki.
Następnego dnia:
Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
Mięso wyjąć z lodówki i bardzo starannie opłukać z soli.
Na dużej patelni rozgrzać pół szklanki oleju. Obsmażyć dokładnie każdy z plastrów schabu z obu stron (tak, żeby zniknęło wszystko co różowe i pojawiły się delikatne oznaki przysmażenia).
Przygotować duży rondel, w którym będziemy dusić całą potrawę.
Usmażone mięso przełożyć do rondla i zalać szklanką zimnej wody.
Z patelni, na której smażony był schab usunąć olej, a następnie rozpuścić 3 łyżki masła i smażyć na złoto pokrojoną wcześniej cebulę.
Usmażoną cebulę przełożyć do rondla ze schabem.
Usmażoną cebulę przełożyć do rondla ze schabem.
Na patelni po usmażonej cebuli rozpuścić 3 łyżki masła i wrzucić pieczarki. Dusić tak długo, aż pozbędziemy się niemal całego nadmiaru wody, następnie przełożyć je do rondla z pozostałymi składnikami.
Rondel przykryć i dusić potrawę na małym ogniu przez około 90 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po zdjęciu z ognia sos zabielić śmietaną, a następnie doprawić do smaku pieprzem.
Po zdjęciu z ognia sos zabielić śmietaną, a następnie doprawić do smaku pieprzem.
Schab duszony w pieczarkach najlepiej podawać z ulubioną kaszą.
Wystudzone danie przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz