Jeśli nigdy nie kleiłeś pierogów i obawiasz się, że mnóstwo włożonej pracy pójdzie na marne, mam dla Ciebie rewelacyjny przepis na pierogi, których się nie gotuję, a piecze! W dodatku ciasto również jest wyjątkowe, bo ziemniaczane.
Miałam do tych pierogów kilka podejść. W pierwszym, znalezionym w sieci przepisie nie było nic o tym, że należy najpierw przygotować farsz, a ciasto na końcu i w dodatku należy kleić pierożki dość sprawnie, gdyż im dłużej leży, tym bardziej staje się płynne i kleiste. Wynikiem tego połowa ciasta znalazła się w koszu. W drugim podejściu poszło sprawniej, ale moim zdaniem w cieście było zbyt dużo mąki i pierożki wyszły nieco za twarde. Przeszkadzało mi również, że przy smażeniu w głębokim oleju są zbyt tłuste. Dopiero w trzecim podejściu postanowiłam upiec je w piekarniku i był to strzał w dziesiątkę!
Są wprost idealne jako przekąska do pracy - chrupkie i sycące. W domu podaję je zazwyczaj z sosem - na przykład czosnkowym. Polecam!
Są wprost idealne jako przekąska do pracy - chrupkie i sycące. W domu podaję je zazwyczaj z sosem - na przykład czosnkowym. Polecam!
Czas przygotowania: ok. 2h | 🍖
Składniki (na 18 - 20 sztuk):
- 350 g mąki pszennej
- 50 g kaszy gryczanej
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 600 g ziemniaków
- 1 mała cebula
- sól, pieprz (do smaku)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić.
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Przygotować farsz:
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na patelni teflonowej.
Boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu usmażyć na złoto cebulę.
Do ugotowanej kaszy dodać rozgnieciony twaróg, boczek i cebulę.
Doprawić farsz solą i pieprzem do smaku (UWAGA! Należy uważać, by nie przesolić farszu - lepiej pozostawić go lekko "niedosmaczonym").
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia lub przepuścić przez praskę.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać 200 g mąki oraz 2 jajka i 1.5 łyżeczki soli.
Szybko (nie dłużej niż 1 - 2 minuty) zagnieść ciasto - powinno być elastyczne i lekko klejące. (UWAGA! Ciasto zagniatane zbyt długo staje się rzadkie!).
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na grubość około 3 mm) i wycinać dużą szklanką kółka na pierożki. W środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu i zalepić dociskając boki.
1 jajko roztrzepać widelcem i starannie posmarować pierożki z wierzchu.
Piec ok. 25 - 30 minut w temperaturze 200ºC do momentu, aż z wierzchu się zarumienią.
Pierogi ziemniaczane z kaszą gryczaną i wędzonym boczkiem podawać solo lub z sosem czosnkowym lub grzybowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz