Kalarepa to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie była nazywana kapustą pompejańską. Zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne, a przede wszystkim błonnik pokarmowy co czyni ją bardzo niskokaloryczną. Zawiera również aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mają działanie przeciwnowotworowe. Kalarepa jest także bogatym źródłem luteiny, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jest blisko spokrewniona z kapustą, kalafiorem, brokułem i brukselką.
Kalarepa nie króluje zbyt często na polskich stołach, a szkoda, bo można ją spożywać na wiele sposobów: w postaci surowej, jako dodatek do surówek i sałatek, a także jako warzywo gotowane. Można ją piec, dusić, smażyć a nawet faszerować.
W moim domu rodzinnym również nieczęsto kalarepa gościła na stole, kiedy więc trafiłam na blogu "Jadłonomia" na przepis na Curry z kalarepy odważyłam się na eksperyment. Po nieznacznej modyfikacji wyszło pyszne danie - lekko pikantne, w aksamitnym kokosowym sosie. Musicie spróbować!
Czas przygotowania: ok. 40min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 kalarepy
- 1 - 2 ostre papryczki
- 2 łyżki liści kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka pasty warzywnej (ostatecznie potrawę można jedynie posolić do smaku)
- 2 goździki
- ½ łyżeczki kuminu
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka papryki ostrej (niekoniecznie)
Kalarepy obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę.
Ostre papryczki umyć i bardzo drobno posiekać.
Przygotować mieszankę przypraw: 2 goździki i ½ łyżeczki kuminu utrzeć w moździerzu i wymieszać z ⅓ łyżeczki kurkumy i szczyptą cynamonu.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego i przez kilkanaście sekund podsmażać papryczki na oleju razem z przyprawami. Następnie dodać kalarepy i smażyć wszystko na małym ogniu przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać mleczko kokosowe i dusić całość aż do miękkości kalarepy, czyli przez kolejne 5 minut.
Na koniec wszystko doprawić sosem sojowym (lub 1 łyżeczką pasty warzywnej, ewentualnie doprawić do smaku solą) oraz ewentualnie ostrą papryką i posypać świeżymi liśćmi kolendry.
Podawać z ulubionym ryżem (najlepiej jaśminowym).
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz