17/05/2018

Zupa rzodkiewkowa

Zupa rzodkiewkowa
Bardzo lubię rzodkiewkę i od dawna miałam ochotę na zupę rzodkiewkową. Kiedy więc rozpoczął się tegoroczny sezon, przekopałam internet w poszukiwaniu przepisu. Znalazłam dwie, sporo się od siebie różniące receptury i przystąpiłam do gotowania. Niestety pierwszy przepis okazał się kompletnym niewypałem, drugi był już lepszy, ale dopiero po jego modyfikacji uzyskałam naprawdę smaczną, lekką, wiosenną zupę rzodkiewkową.

Moje wnioski? Po pierwsze - zupa musi być gotowana na prawdziwym rosole. Nie należy używać tutaj bulionu nawet z domowych bulionetek, gdyż mają zbyt intensywny smak. Po drugie - nie należy sobie żałować "zieleniny". Zupa wiosenna zasługuje na sporą garść koperku! I po trzecie - rzodkiewki muszą być młode i jędrne - to w końcu zupa rzodkiewkowa, więc najważniejszy składnik musi być naprawdę dobrej jakości!

Czas przygotowania: ok. 40min | 🐔

Składniki (na 1.5 l zupy):
  • 1 litr rosołu
  • 6 jajek
  • ½ łyżki masła klarowanego
  • 180 g śmietany 18%
  • 3 pęczki rzodkiewki (około 25 - 30 sztuk)
  • 3 cebulki dymki lub pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Czosnek obrać i pokroić w talarki.
Cebulkę dymkę umyć i posiekać (białą część dodając do pokrojonej w piórka cebuli).
Rzodkiewki umyć i połowę pokroić na cztery części, a połowę rzodkiewek zetrzeć na tarce.
Przygotować bulion.

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulą i czosnek; smażyć 2 - 3 minuty, aż cebula nieco zmięknie. Dodać pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i smażyć jeszcze przez minutę.
Następnie wlać rosół, doprowadzić do wrzenia i gotować całość 15 minut.
Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i nieco przestudzić, a następnie zmiksować za pomocą blendera na krem.

W międzyczasie jajka ugotować na twardo (około 10 minut) i obrać.
Koperek umyć i posiekać.
Zmiksowaną zupę ponownie doprowadzić do wrzenia. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, zamieszać, wlać do garnka, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku pieprzem i solą; zdjąć z ognia.

Do głębokich talerzy włożyć sporą łyżkę startej rzodkiewki, wlać zupę, włożyć połówki jajek i obficie posypać zieloną cebulką.
Wystudzoną zupę przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz