Uwielbiam dania w formie zapiekanek, a jeśli są z dodatkiem ryby, to moje uwielbienie jest podwójne. Nie mogłam więc nie wypróbować i tego. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji i ani przez moment nie żałowałam :)
Zapiekanka wyszła fantastyczna, a to przede wszystkim dlatego, że udało mi się zakupić smacznego i świeżego łososia - to klucz do tego, by danie wyszło znakomite! Nam smakuje wybornie i mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Koniecznie spróbujcie!
Czas przygotowania: ok. 1h 25min | 🐟
Składniki (na 3 porcje):
- 800 g łososia (2 - 3 filety)
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 jajko
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 limonka
- 500 g ziemniaków
- duży pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- papryka ostra mielona
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
Filety z łososia umyć, pozbawić skóry, pokroić w poprzek na cienkie plasterki o grubości 0.5 cm, odłożyć na bok.
Limonkę wyszorować, umieścić w garnuszku i zalać na kilka minut wrzątkiem. Następnie przez chwilę turlać ją po stole, przyciskając od góry dość mocno ręką (puści wtedy więcej soku).
Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok.
Czosnek obrać (można go włożyć na 10 sekund do mikrofali; łatwo wyjdzie z łupinki).
Koperek umyć i drobno posiekać; odłożyć garść do dekoracji.
Do miski wbić jajko i roztrzepać widelcem. Dodać śmietanę, startą skórkę i sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ½ łyżeczki ostrej papryki, ok 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli. Całość starannie wymieszać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków, oprószyć szczyptą soli.
Na ziemniaki wylać około ⅓ porcji śmietany z koperkiem.
Następnie wyłożyć ½ porcji świeżego łososia, docisnąć.
Następnie wyłożyć całego wędzonego łososia i wylać około ½ porcji śmietany z koperkiem.
Następnie ułożyć resztę świeżego łososia i polać pozostałą śmietaną.
Górną warstwę przykryć pozostałymi talarkami ziemniaków, docisnąć, oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Naczynie przykryć folią aluminiową (błyszcząca strona do wewnątrz).
Piec godzinę w temperaturze 190ºC.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową i włączyć w piekarniku opcję „grill”, by zapiekanka ładnie się zarumieniła.
Po wyjęciu z piekarnika cassolette z łososiem i ziemniakami oprószyć ostrą, mieloną papryką i posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również pozdrawiam!
Usuń