26/01/2022

Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków w sosie grzybowym

Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków w sosie grzybowym
Zmieniające się na przestrzeni wieków granice naszego kraju spowodowały napływ nowych smaków i zmieniły naszą rodzimą tradycję kulinarną. Niemniej dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać.  

Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków w najlepszym sosie grzybowym? To się po prostu nie może nie udać!
Kotleciki wychodzą mięciutkie, delikatne i pachną smakowicie. Kiszona kapusta, ziemniaki, cebula i grzyby - prawdziwe, polskie smaki serwują się na obiad!




 

Czas przygotowania: ok. 1h 20min | 🍃

Składniki (na 16 sztuk / 4 porcje):
  • 1 jajko
  • 200 ml śmietanki 30%   
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)  
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby starannie opłukać pod zimną wodą z piasku i innych nieczystości.
Przełożyć do rondelka, zalać 600 ml gorącej wody, przykryć pokrywką i odstawić na minimum 30 minut (im dłużej, tym lepiej). Grzyby można również zalać wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.
 
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i jeszcze ciepłe ubić lub przecisnąć przez praskę; przestudzić. Ziemniaki można również ugotować i ubić dzień wcześniej.

Namoczone w wodzie grzyby odcedzić (wody NIE wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.
Wodę w której moczyły się grzyby przecedzić przez sitko lub (najlepiej) przez gazę lub czystą ściereczkę, by ostatecznie pozbyć się nieczystości (piasku, igieł, itp.)

4 cebule obrać: 2 pokroić w cieniutkie piórka, a 2 w kosteczkę.

W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego i smażyć 2 cebule pokrojone w piórka, aż się zeszklą (cebule w trakcie smażenia lekko oprószyć solą). 
Następnie dodać pokrojone grzyby, wymieszać i smażyć do momentu, aż całość zacznie lekko przywierać do dna. Od czasu do czasu zamieszać zawartość oraz doprawić 1 łyżeczką cząbru lub tymianku, dużą szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
 
Wysmażone cebule z grzybami zalać odcedzoną wodą, w której moczyły się grzyby. Gotować około 15 minut na bardzo wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a sos zredukuje się o połowę.
 
W międzyczasie kiszoną kapustę odcisnąć z soku i drobno poszatkować. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła i smażyć 2 cebule pokrojone w kosteczkę, aż się zeszklą (cebule w trakcie smażenia lekko oprószyć solą). 
Kiedy cebula się zeszkli na patelnię dodać kiszoną kapustę, 1 łyżkę suszonego tymianku, ½ łyżeczki pieprzu, całość zamieszać i smażyć około 7 minut, aż kapusta zmięknie.

Kiedy sos grzybowy zredukuje się o połowę, a grzyby będą miękkie, do sosu wlać śmietankę i zamieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 
Wysmażoną cebulę z kiszoną kapustą dodać do ubitych ziemniaków. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą; całość wymieszać.
Do masy na kotlety dodać 1 jajko i wszystko jeszcze raz starannie wymieszać.
Na płaski talerz wysypać mąkę.
Z masy formować kulki wielkości mandarynki (powinno wyjść około 13 - 16 sztuk) i obtoczyć każdą w mące.
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć kotleciki  (każdą kulkę lekko spłaszczając na patelni) na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony (aż się zrumienią).
 
Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków podawać gorące, polane sosem grzybowym.
Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz