Zmieniające się na przestrzeni wieków granice naszego kraju spowodowały napływ
nowych smaków i
zmieniły naszą rodzimą tradycję kulinarną. Niemniej dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać.
Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków w najlepszym sosie grzybowym? To się po prostu nie może nie udać!
Kotleciki wychodzą mięciutkie, delikatne i pachną smakowicie. Kiszona kapusta, ziemniaki, cebula i grzyby - prawdziwe, polskie smaki serwują się na obiad!
Kotleciki wychodzą mięciutkie, delikatne i pachną smakowicie. Kiszona kapusta, ziemniaki, cebula i grzyby - prawdziwe, polskie smaki serwują się na obiad!
Czas przygotowania: ok. 1h 20min | 🍃
Składniki (na 16 sztuk / 4 porcje):
Grzyby starannie opłukać pod zimną wodą z piasku i innych nieczystości.
Przełożyć do rondelka, zalać 600 ml gorącej wody, przykryć pokrywką i odstawić na minimum 30 minut (im dłużej, tym lepiej). Grzyby można również zalać wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.
- 1 jajko
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki masła klarowanego
- ½ szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
- ½ szklanki mąki pszennej
- 40 g suszonych grzybów leśnych
- 350 g kiszonej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cząbru lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
Grzyby starannie opłukać pod zimną wodą z piasku i innych nieczystości.
Przełożyć do rondelka, zalać 600 ml gorącej wody, przykryć pokrywką i odstawić na minimum 30 minut (im dłużej, tym lepiej). Grzyby można również zalać wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki. Zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i jeszcze ciepłe ubić lub przecisnąć przez praskę; przestudzić. Ziemniaki można również ugotować i ubić dzień wcześniej.
Namoczone w wodzie grzyby odcedzić (wody NIE wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.
Wodę w której moczyły się grzyby przecedzić przez sitko lub (najlepiej) przez gazę lub czystą ściereczkę, by ostatecznie pozbyć się nieczystości (piasku, igieł, itp.)
Kiedy sos grzybowy zredukuje się o połowę, a grzyby będą miękkie, do sosu wlać śmietankę i zamieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Namoczone w wodzie grzyby odcedzić (wody NIE wylewać!) i pokroić na mniejsze kawałki.
Wodę w której moczyły się grzyby przecedzić przez sitko lub (najlepiej) przez gazę lub czystą ściereczkę, by ostatecznie pozbyć się nieczystości (piasku, igieł, itp.)
4 cebule obrać: 2 pokroić w cieniutkie piórka, a 2 w kosteczkę.
W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego i smażyć 2 cebule pokrojone w piórka, aż się zeszklą (cebule w trakcie smażenia lekko oprószyć solą).
Następnie
dodać pokrojone grzyby, wymieszać i smażyć do momentu, aż całość
zacznie lekko przywierać do dna. Od czasu do czasu zamieszać zawartość
oraz doprawić 1 łyżeczką cząbru lub tymianku, dużą szczyptą soli i
świeżo mielonego pieprzu.
Wysmażone
cebule z grzybami zalać odcedzoną wodą, w której moczyły się grzyby.
Gotować około 15 minut na bardzo wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a
sos zredukuje się o połowę.
W międzyczasie kiszoną kapustę odcisnąć z soku i drobno poszatkować. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła i smażyć 2 cebule pokrojone w kosteczkę, aż się zeszklą (cebule w trakcie smażenia lekko oprószyć solą).
Kiedy cebula się zeszkli na patelnię dodać kiszoną kapustę, 1 łyżkę suszonego tymianku, ½ łyżeczki pieprzu, całość zamieszać i smażyć około 7 minut, aż kapusta zmięknie.
Kiedy sos grzybowy zredukuje się o połowę, a grzyby będą miękkie, do sosu wlać śmietankę i zamieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wysmażoną cebulę z kiszoną kapustą dodać do ubitych ziemniaków. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą; całość wymieszać.
Do masy na kotlety dodać 1 jajko i wszystko jeszcze raz starannie wymieszać.
Na płaski talerz wysypać mąkę.
Z masy formować kulki wielkości mandarynki (powinno wyjść około 13 - 16 sztuk) i obtoczyć każdą w mące.
Na patelni rozgrzać olej.
Smażyć kotleciki (każdą kulkę lekko spłaszczając na patelni) na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony (aż się zrumienią).
Kotlety z kiszonej kapusty i ziemniaków podawać gorące, polane sosem grzybowym.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz