Czas przygotowania: ok. 50min | 🐟
Składniki (na 5 - 6 porcji):
- ok.800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
- ok.½ szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
- ok.½ szklanki mąki pszennej
- ok.500 g marchewki
- ok.150 g pietruszki
- ok.150 g selera korzeniowego
- 1 por
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
UWAGA! Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie smaki się przegryzły!
Przygotować mieszankę przypraw:
Wymieszać: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki oregano.
Jeśli ryba jest mrożona: wyjąć z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kiedy ryba będzie rozmrożona (zrobi się elastyczna), opłukać ją w zimnej wodzie,
delikatnie odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na mniejsze kawałki i starannie oprószyć każdy kawałek z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw. Odłożyć na talerz.
Jeśli ryba jest świeża: rybę umyć, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na mniejsze kawałki i starannie oprószyć każdy kawałek z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw. Odłożyć na talerz.
Marchew, pietruszki i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju.
Smażyć por na średnim ogniu do momentu, aż lekko zmięknie.
Dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem kilka minut (od czasu do czasu mieszając), aż cebula się zeszkli.
Następnie
dodać starte warzywa oraz: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela
angielskiego, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę
słodkiej mielonej papryki i wszystko starannie wymieszać.
Wlać pół szklanki gorącej wody, zamieszać, garnek przykryć pokrywką i dusić na małej mocy palnika przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
W międzyczasie pół szklanki mąki pszennej wysypać na talerz.
Na patelni rozgrzać olej (powinno go być tyle, by przykrywał całe dno).
Każdy kawałek ryby obtoczyć z obu stron w mące.
Smażyć partiami na złoto (po około po 3 - 4 minuty z każdej strony) rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika. Usmażoną rybę odłożyć na talerz.
Po 15 - 20 minutach (kiedy warzywa będą już prawie miękkie) zdjąć pokrywkę, zwiększyć moc palnika, dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego i całość starannie wymieszać. Gotować bez przykrycia jeszcze 3 - 4 minuty, aż warzywa będą miękkie.
Rybę po grecku przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło (najlepiej podgrzewać ja w piekarniku), jak i na zimno.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz