14/12/2021

Ryba po grecku

Ryba po grecku ma z Grecją tyle wspólnego co pierogi ruskie z Rosją, albo zapiekanka po bułgarsku z Bułgarią :)  Pozostawiając jednak kwestię nazewnictwa trzeba przyznać, że to naprawdę pyszny sposób na rybkę. Pasuje idealnie jako jedno z bożonarodzeniowych dań, a sprawa jest z nim o tyle prosta, że smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. W dodatku to jedna z tych potraw, która potrzebuje czasu, żeby "przegryźć się" z otaczającymi warzywami, więc można ją przygotować nawet trzy dni wcześniej (tyle może być przechowywane w lodówce). Jeśli nie chcesz lub nie możesz smażyć ryby, możesz upiec ją w piekarniku.

Trzeba pamiętać o tym, by wybrać dobrej jakości filety. W rybie po grecku nie mniej ważna jest marchewka, która nadaje daniu słodyczy oraz sprawia, że pięknie wygląda i ma śliczny, intensywny kolor, podkręcony dodatkowo przez przecier pomidorowy. Cebula lub por uzupełniają smak, a dodatek korzenia pietruszki oraz selera wieńczy całe danie. To najlepszy przepis na Rybę po grecku, jaki udało mi znaleźć. Polecam!

Czas przygotowania: ok. 50min | 🐟

Składniki (na 5 - 6 porcji):

  • ok.800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, miruny, mintaja), mrożonych lub świeżych
  • ok.½ szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • ok.½ szklanki mąki pszennej
  • ok.500 g marchewki
  • ok.150 g pietruszki
  • ok.150 g selera korzeniowego
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Wykonanie:
UWAGA! Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie smaki się przegryzły!

Przygotować mieszankę przypraw:
Wymieszać: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 łyżeczki oregano.

Jeśli ryba jest mrożona: wyjąć z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kiedy ryba będzie rozmrożona (zrobi się elastyczna), opłukać ją w zimnej wodzie,
delikatnie odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na mniejsze kawałki i starannie oprószyć każdy kawałek z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw. Odłożyć na talerz.

Jeśli ryba jest świeża: rybę umyć, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na mniejsze kawałki i starannie oprószyć każdy kawałek z obu stron przygotowaną mieszanką przypraw. Odłożyć na talerz.

Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Marchew, pietruszki i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por umyć i oczyścić, pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju.
Smażyć por na średnim ogniu do momentu, aż lekko zmięknie.
Dodać pokrojoną cebulę i smażyć razem kilka minut (od czasu do czasu mieszając), aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać starte warzywa oraz: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki i wszystko starannie wymieszać.
Wlać pół szklanki gorącej wody, zamieszać, garnek przykryć pokrywką i dusić na małej mocy palnika przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

W międzyczasie pół szklanki mąki pszennej wysypać na talerz.
Na patelni rozgrzać olej (powinno go być tyle, by przykrywał całe dno).
Każdy kawałek ryby obtoczyć z obu stron w mące.
Smażyć partiami na złoto (po około po 3 - 4 minuty z każdej strony) rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika. Usmażoną rybę odłożyć na talerz. 

Po 15 - 20 minutach (kiedy warzywa będą już prawie miękkie) zdjąć pokrywkę, zwiększyć moc palnika, dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego i całość starannie wymieszać. Gotować bez przykrycia jeszcze 3 - 4 minuty, aż warzywa będą miękkie.

Do naczynia, w którym będzie podawana ryba (najlepiej szklanego, żaroodpornego) wyłożyć połowę duszonych warzyw, na warzywa wyłożyć usmażoną rybę i następnie przykryć ją resztą duszonych warzyw. Ostudzić, przykryć i schłodzić w lodówce.

Rybę po grecku przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło (najlepiej podgrzewać ja w piekarniku), jak i na zimno.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz