Raz w miesiącu robię przegląd lodówki i spiżarki, żeby nic nie zalegało w kuchennych kątach, bo bardzo nie lubię marnowania czegokolwiek, ze szczególnym uwzględnieniem jedzenia. Choć nie lubię robić wielkich zapasów, a moja "spiżarka" to trzy niewielkie półeczki i zawartość lodówki i zamrażarki, to zwykle okazuje się, że mogę wykombinować co najmniej kilka obiadów. W dodatku jestem wtedy niezwykle kreatywna, i powstają dania, które na stałe wchodzą do naszego menu. Zupa Azją inspirowana to właśnie takie danie - ze składników, które miałam pod ręką; w całości wymyślona przeze mnie, więc można próbować własnych kombinacji. Kurczaka zastąpić krewetkami, albo warzywami (np.: bakłażanem), jeśli nie jadamy mięsa. Tofu też będzie tu pasować! Spróbujcie!
Czas przygotowania: ok. 40min | 🐔
Składniki (na 2.5 l zupy):
- 1.5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400 g filetu z udka kurczaka lub ostatecznie z piersi
- 125 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego
- sok z ½ cytryny lub limonki
- ok.2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki ostrej pasty paprykowej
- 1 marchewka
- 1 suszona papryczka Piri-Piri
- 1 duży por
- 1 - 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki lub kolendry
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżka sosu sojowego
Papryczkę suszoną drobno posiekać.
Kurczaka umyć i pokroić w niewielką kosteczkę. łożyć do miseczki, dodać 1 łyżkę sosu sojowego i drobno posiekaną suszoną papryczkę, wymieszać i odstawić do lodówki.
Makaron ryżowy ugotować o 1 minutę krócej niż podane jest na opakowaniu, odcedzić i pokroić.
Cytrynę lub limonkę wyszorować, umieścić w garnuszku i zalać na kilka minut
wrzątkiem. Następnie przez chwilę turlać je po stole, przyciskając od
góry dość mocno ręką (cytryny puszczą wtedy więcej soku). Wycisnąć sok z połowy cytryny.
Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
1-2 ząbki czosnku i 2-centymetrowy kawałek imbiru obrać i bardzo drobniutko posiekać.
W garnku rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucić pokrojony por i marchewkę i smażyć (stale mieszając) przez około 4 - 5 minut. W międzyczasie przygotować 1.5 litra gorącego bulionu.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
1-2 ząbki czosnku i 2-centymetrowy kawałek imbiru obrać i bardzo drobniutko posiekać.
W garnku rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucić pokrojony por i marchewkę i smażyć (stale mieszając) przez około 4 - 5 minut. W międzyczasie przygotować 1.5 litra gorącego bulionu.
Wysmażone warzywa odsunąć na brzegi garnka, rozpuścić kolejną łyżkę oleju kokosowego, dodać posiekany czosnek oraz imbir, chwilę podsmażyć mieszając.
Po chwili wszystko wymieszać, wlać bulion, dodać 2 łyżki pasty z papryki, zagotować.
Do gotującego się bulionu dodać zamarynowanego kurczaka, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 12 minut.
Do gotującego się bulionu dodać zamarynowanego kurczaka, przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 12 minut.
W międzyczasie przygotować 125 ml mleka kokosowego.
Szczypiorek i natkę pietruszki lub kolendrę umyć i drobno posiekać.
Po 12 minutach do gotującej się zupy dodać mleko kokosowe, zagotować.
Zdjąć zupę z ognia, dodać: ugotowany makaron, sok z cytryny i szczypiorek.
Zupę Azją inspirowaną podawać gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Jeśli zupy nie zamierzamy zjeść od razu w całości, to najlepiej makaron dodać bezpośrednio na talerze, tuż przed podaniem. Przechowywać bez makaronu w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz