Dzisiejsza propozycja obiadowa to kolejne już danie, które było dla mnie zaskoczeniem. W ogóle się nie spodziewałam, że połączenie poniższych składników może dać tak ciekawy efekt, a dziwne było w nim to, że z każdą łyżką smakowało nam bardziej. Zaczynając posiłek stwierdziliśmy "da się zjeść", a kiedy już wyczyściliśmy nasze talerze do czysta, to zapadła decyzja, że koniecznie trzeba je będzie powtórzyć.
Kluczowe dla tego dania jest to, by nie pomijać żadnych składników - każdy z nich gra tu swoją niepowtarzalną rolę. Przygotowując je stosuję czasami tylko jeden zamiennik: paprykę gochugaru (zwaną czasami kochugaru) - najpopularniejszą przyprawę półwyspu koreańskiego zamieniam na chili w proszku lub ostatecznie ostrą mieloną paprykę. Znawcy tematu twierdzą co prawda, że to koreańskie chili w płatkach jest ostrzejsze, lekko słodkawe, o dymnym posmaku i innym zapachu, ale akurat to drobne oszustwo niczego (moim zdaniem) potrawie nie ujmuje. Sami spróbujcie tego zaskakującego smaku!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych kanałów na YouTube Pierogi z Kimchi.
Czas przygotowania: ok. 45min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 250 g ryżu do sushi lub ryżu do risotto (np.Arborio lub Carnaroli)
- 4 łyżki sezamu
- 1 duży bakłażan
- 1 - 2 pęczki cebulki dymki (ok.6 cebulek)
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczkę papryki gochugaru lub ostatecznie:
- 1 łyżeczkę chili w proszku lub papryki mielonej ostrej
- ½ łyżeczki papryki mielonej wędzonej słodkiej
Wykonanie:
Następnie zalać ryż zimną wodą (tak, by go całkowicie zakrywał) i odstawić.
Cebulki dymki umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plasterki.
Bakłażana porządnie umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na 8 części, a następnie w grubsze, skośne plastry.
Na patelni po prażeniu sezamu rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i smażyć białe i jasnozielone części dymki, aż cebulka lekko zmięknie.
Następnie dodać pokrojonego bakłażana i smażyć wszystko 1 - 2 minuty, stale mieszając.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego i smażyć kolejne 2 minuty, nie przerywając mieszania. Patelnie zdjąć z palnika.
Z garnka z ryżem wylać ostrożnie wodę i ponownie przepłukać ryż kilka razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń.
Na ryż wyłożyć całą zawartość patelni (bakłażana z cebulką), garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować całość na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
2 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebulki.
Dodać: 1 łyżeczkę papryki gochugaru lub 1 łyżeczkę chili w proszku oraz pół łyżeczki papryki mielonej wędzonej słodkiej, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju sezamowego i wszystko starannie wymieszać. Jeżeli lubicie ostre dania, można dodać więcej czosnku, papryki gochugaru lub chili (do smaku).
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz