01/09/2021

Chleb z masła orzechowego

Chleb z masła orzechowego
Fantastyczny chleb z masła orzechowego, pieczony bez mąki. Roboty przy nim dosłownie 5 minut, a wychodzi pyszny, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Jest bardzo sycący - już 2 kromeczki zaspokoją głód. Nadaje się do każdego rodzaju kanapek i zachowuje świeżość nawet 5 dni po upieczeniu (trzymam go w lodówce, zawinięty w papier).


Najważniejszy jego składnik, czyli masło orzechowe musi być dobrej jakości; zrobione w 100% z orzeszków (ja używam masła z orzeszków ziemnych), bez żadnych dodatków i polepszaczy, w wersji smooth (czyli kremowe, bez kawałków orzeszków).
Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. To bogate źródło żelaza, fosforu, cynku, magnezu i potasu, a także kwasu foliowego i witaminy E.
 

Czas przygotowania: ok. 45min


Składniki (na 1 bochenek):
  • 4 jajka
  • 300g masła orzechowego 100%, smooth
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • dodatki (opcjonalnie): 1 łyżka czarnuszki / sezamu / innych ulubionych dodatków
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik na 180ºC.

Wszystkie składniki należy starannie wymieszać. Można to zrobić łyżką, ale łatwiej za pomocą np.blendera kielichowego lub miksera - w takim wypadku dodatki (czarnuszkę czy sezam) należy wsypać na końcu (wmieszać je do gotowego ciasta).

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w 180ºC.
 
Chleb z masła orzechowego najlepiej przechowywać w lodówce (do 5 dni), zawinięty w papier śniadaniowy.

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz