Fantastyczny chleb z masła orzechowego, pieczony bez mąki. Roboty przy nim dosłownie 5 minut, a wychodzi pyszny, pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Jest bardzo sycący - już 2 kromeczki zaspokoją głód. Nadaje się do każdego rodzaju kanapek i zachowuje świeżość nawet 5 dni po upieczeniu (trzymam go w lodówce, zawinięty w papier).
Najważniejszy jego składnik, czyli masło orzechowe musi być dobrej jakości; zrobione w 100% z orzeszków (ja używam masła z orzeszków ziemnych), bez żadnych dodatków i polepszaczy, w wersji smooth (czyli kremowe, bez kawałków orzeszków).
Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. To bogate źródło żelaza, fosforu, cynku, magnezu i potasu, a także kwasu foliowego i witaminy E.
Masło orzechowe to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. To bogate źródło żelaza, fosforu, cynku, magnezu i potasu, a także kwasu foliowego i witaminy E.
Czas przygotowania: ok. 45min
Składniki (na 1 bochenek):
- 4 jajka
- 300g masła orzechowego 100%, smooth
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- ½ łyżeczki soli
- dodatki (opcjonalnie): 1 łyżka czarnuszki / sezamu / innych ulubionych dodatków
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik na 180ºC.
Wszystkie składniki należy starannie wymieszać. Można to zrobić łyżką, ale łatwiej za pomocą np.blendera kielichowego lub miksera - w takim wypadku dodatki (czarnuszkę czy sezam) należy wsypać na końcu (wmieszać je do gotowego ciasta).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w 180ºC.
Wszystkie składniki należy starannie wymieszać. Można to zrobić łyżką, ale łatwiej za pomocą np.blendera kielichowego lub miksera - w takim wypadku dodatki (czarnuszkę czy sezam) należy wsypać na końcu (wmieszać je do gotowego ciasta).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 40 minut w 180ºC.
Chleb z masła orzechowego najlepiej przechowywać w lodówce (do 5 dni), zawinięty w papier śniadaniowy.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz