Okonomiyaki to potrawa kuchni japońskiej - wywodzi się z regionu Kansai i okolic Hiroszimy, lecz obecnie
jest bardzo popularna w całej Japonii. Często porównywana do pizzy, chociaż moim zdaniem bardziej przypomina racuszka. Podstawą dania jest ciasto podobne do ciasta naleśnikowego oraz kapusta, zaś
pozostałe składniki mogą się od siebie różnić w zależności od wariantu.
Ta dowolność znajduje odzwierciedlenie w nazwie dania (jap. お好み焼き): „okonomi” znaczy „co lubisz”, zaś „yaki” – grillowany lub smażony. W skrócie „smaż co lubisz”. Przepisy na okonomiyaki uwzględniają też obecność takich
dodatków, jak mięso, ryby czy owoce morza, czyli te produkty, z którymi
kuchnia japońska jest kojarzona na całym świecie.
Nieznacznie zmieniony przepis pochodzi z książki Lidla "Jeść zdrowiej - warzywa i owoce". Ponieważ składniki w tym przepisie odrobinę różnią się od składników znalezionych w różnych przepisach w sieci, to nie sądzę, by była to oryginalna receptura. Niemniej placuszki wyszły pyszne, choć przyznać muszę szczerze, że kiedy je przygotowywałam, to miałam baaardzo mieszane uczucia. Na szczęście wyszły świetne i wszystkim smakowały. Na pewno będę robić je częściej!
Jeśli chodzi o składniki, to najlepiej użyć młodej kapusty, bądź kapusty pekińskiej i nie pomijać świeżego imbiru i sosu sojowego, które nadają placuszkom oryginalnego smaku.
Czas przygotowania: ok. 40min | 🍃
Składniki (na 12 sztuk / 3 porcje):
- 8 jajek
- 400 g jogurtu greckiego
- ½ szklanki oleju rzepakowego (do smażenia)
- 160 g mąki pszennej
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 cm kawałek świeżego imbiru (koniecznie)
- ¼ selera korzeniowego
- 1 duża marchewka
- duża garść rukoli
- 3 cebulki dymki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotować sos jogurtowy:
Rukolę umyć i drobno posiekać.
1 ząbek czosnku obrać.
Jogurt grecki wymieszać z posiekaną rukolą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżkami soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki, by się schłodził.
Sezam uprażyć na patelni.
Całą cebulkę dymkę (białą i zieloną część) umyć i pokroić .
Kapustę umyć i drobno poszatkować. Głąba nie wyrzucać.
Marchew, seler i imbir obrać, umyć i zetrzeć wszystko razem z głąbem kapusty na tarce o dużych oczkach.
8 jajek starannie roztrzepać trzepaczką z 3 łyżkami sosu sojowego. Następnie stopniowo dodawać mąkę i dotąd miksować, aż składniki połączą się i nie będzie grudek.
Starte warzywa, kapustę i dymkę (pozostawiając garść zielonego szczypioru do dekoracji) oraz 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu dodać do masy jajecznej i wszystko starannie wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać masę łyżką i smażyć na średnim ogniu małe placuszki, po kilka minut z każdej strony (aż do zrumienienia). Powinno wyjść około 12 - 15 sztuk.
Placuszki warzywne à la Okonomiyaki podajemy z sosem jogurtowym, posypane prażonym sezamem i posiekaną dymką. Najlepsze tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Happy Luke - Thtobet
OdpowiedzUsuńHappy Luke - A good time! As you are aware, I can't find the 샌즈카지노 app on my happyluke phone. I was able to log in and use my phone without a password or 10bet registration.