Świetna, lekka zapiekanka - w sam raz na letni czas :) Będzie idealna zarówno jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Mięso (np.: kawałki kurczaka, mięso mielone lub kiełbasę) można dodać bezpośrednio do zapiekanki, ale my wolimy ją w oryginalnej wersji i na początek proponuję ją zrobić wg poniższego przepisu. Wychodzi naprawdę przepyszna i strasznie żałuję, że zdjęcie zupełnie tego nie oddaje. W każdym razie mój syn pałaszował ją z wielkim apetytem, co wcale nieczęsto mu się zdarza. Nie zniechęcajcie się więc - mówiąc oględnie - tą nieuroczą fotografią i zechciejcie jej spróbować, a nie pożałujecie!
Czas przygotowania: ok. 1h 25min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 g tartej mozzarelli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g brązowego ryżu
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 300 g bakłażana
- 300 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz (do smaku)
Ryż wsypać do garnka. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę.
Bakłażana porządnie wyszorować (nie obierać!), pokroić w kostkę, odrobinę posolić i odstawić.
Cukinię porządnie wyszorować (również nie obierać!) i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać.
Przygotować 1 szklankę gorącego bulionu.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zmniejszyć ogień, dodać cebulę i zeszklić ją cały czas mieszając.
Do zeszklonej cebuli dodać bakłażana oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystko około 3 - 4 minuty, aż bakłażan lekko się zrumieni.
Następnie dodać surowy ryż i paprykę, zamieszać i po około minucie podlać wszystko bulionem, zagotować.
Do gotującego się ryżu i warzyw dodać 1 szklankę soku pomidorowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Dodać cukinię i pomidory i gotować wszystko jeszcze około minutę.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zamieszać wszystko, zdjąć z ognia i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 35 minut.
W międzyczasie wybrany ser zetrzeć na tarce.
Po 35 minutach zapiekankę posypać tartą mozzarellą, ponownie przykryć naczynie i zapiekać kolejne 20 minut.
Ryż zapiekany z cukinią i bakłażanem podawać lekko przestudzony (wygodnie się wtedy kroi), jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Wystudzony przechowywać w lodówce, odgrzewać w piekarniku.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę.
Bakłażana porządnie wyszorować (nie obierać!), pokroić w kostkę, odrobinę posolić i odstawić.
Cukinię porządnie wyszorować (również nie obierać!) i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać.
Przygotować 1 szklankę gorącego bulionu.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zmniejszyć ogień, dodać cebulę i zeszklić ją cały czas mieszając.
Do zeszklonej cebuli dodać bakłażana oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystko około 3 - 4 minuty, aż bakłażan lekko się zrumieni.
Następnie dodać surowy ryż i paprykę, zamieszać i po około minucie podlać wszystko bulionem, zagotować.
Do gotującego się ryżu i warzyw dodać 1 szklankę soku pomidorowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Dodać cukinię i pomidory i gotować wszystko jeszcze około minutę.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zamieszać wszystko, zdjąć z ognia i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 35 minut.
W międzyczasie wybrany ser zetrzeć na tarce.
Po 35 minutach zapiekankę posypać tartą mozzarellą, ponownie przykryć naczynie i zapiekać kolejne 20 minut.
Ryż zapiekany z cukinią i bakłażanem podawać lekko przestudzony (wygodnie się wtedy kroi), jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Wystudzony przechowywać w lodówce, odgrzewać w piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz