Oto pyszna zupa jarzynowa w zupełnie nowym, śródziemnomorskim wydaniu. W dodatku wszystkie warzywa są pieczone, dzięki czemu zachowują pełen smak i aromat, a także kolor i wszelkie składniki odżywcze. Do przygotowania zapiekanej zupy śródziemnomorskiej najlepiej użyć blendera, ale nie miksujemy jej zbyt staranie, dzięki czemu kawałki pływających warzyw zachowują swoją chrupkość, a zupa nie ma konsystencji kremu. Minimum pracy, maksimum smaku!
Czas przygotowania: ok. 1h 20min | 🍃
Składniki (na 4 l zupy):
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 700 g dojrzałych pomidorów
- 3 żółte papryki
- 3 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz (do smaku)
Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Pomidory umyć, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem.
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki.
Pomidory wyjąć z miski, obrać ze skórki, pokroić na połówki.
Cukinie porządni wyszorować i pokroić wzdłuż na pół.
Bakłażan obrać i przekroić wzdłuż na pół.
Cebule i czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Dużą blachę do pieczenia posmarować oliwą, rozłożyć warzywa (bakłażany i cukinię przekrojoną
stroną na dół), w luki między warzywami powkładać cebule i czosnek.
Warzywa posmarować od wierzchu oliwą, posypać 1 łyżeczką soli i oprószyć pieprzem.
Piec 45 minut w temperaturze 190ºC, bez przykrycia, aż brzegi warzyw zbrązowieją.
W międzyczasie przygotować w dużym garnku bulion.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, paprykę w miarę możliwości obrać ze skórki, cukinie pokroić w plastry. Wszystkie warzywa wrzucić do bulionu i rozdrobnić niezbyt dokładnie za pomocą blendera (w zupie mogą pływać nieco większe kawałki warzyw).
Zupę gotować na średnim ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą odpowiednio miękkie. Należy jednak pilnować, by się nie rozgotowały (powinny lekko chrupać).
Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, zamieszać, wlać do garnka, zamieszać i zdjąć z ognia.
Zapiekaną zupę śródziemnomorską podawać gorącą.
Wystudzoną zupę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz