Takie dania to ja uwielbiam! Niewiele pracy, łatwe w przygotowaniu, a w dodatku pyszne! Idealny obiad na wielkie upały - lekki, pachnący świeżą bazylią i pomidorami. Znika w momencie!
Czas przygotowania:ok. 1h | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 1 kopiata łyżka orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml mleka
- 200 g ricotty lub ostatecznie serka mascarpone lub kremowego serka twarogowego
- 150 g sera feta
- 120 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano
- 9 jajek
- 4 małe pomidory lub około 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 doniczka bazylii
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz (do smaku)
Z bazylii oberwać listki, umyć i wysuszyć.
Ząbek czosnku obrać.
Ser parmezan lub grana padano zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bazylię, ząbek czosnku, połowę startego sera, 1 łyżkę orzeszków oraz 2 łyżki oliwy zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu (powinny zostać niewielkie drobinki składników). Na koniec doprawić pesto do smaku solą oraz pieprzem.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Tortownicę o średnicy ok.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wbić do miski lub garnuszka, dodać 150 ml mleka i ricottę i ubić za pomocą miksera, aż składniki się połączą.
Dodać: resztę startego sera, pesto, pokruszony ser feta, 1 płaską łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki oregano. Całość starannie wymieszać łyżką i przelać do tortownicy.
Piec w temperaturze 200ºC, na dolnym poziomie piekarnika, przez około 10 minut.
W międzyczasie pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki. (pomidorki koktajlowe tylko umyć).
Po 10 minutach na wierzchu frittaty ułożyć pomidorki, zmniejszyć temperaturę do 180ºC, przełożyć danie na środkowy poziom piekarnika i piec jeszcze około 30 - 35 minut, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz