Ostatnio dostałam od Siostry ogromny wór pachnących, dojrzałych w słońcu pomidorów i szukałam sposobu na przerobienie ich, nim przejrzeją, a nas zjedzą muszki owocówki. W moje ręce wpadł wówczas przepis na Tomatokeftedes czyli placki z pomidorów po grecku i uznałam, że to idealny moment na ich przyrządzenie. Obawiałam się co prawda, czy ze znalezionego w sieci przepisu wyjdzie coś zjadliwego, ale zupełnie niepotrzebnie. Placuszki wyszły przepyszne - bardzo pachnące, o wyraźnym, pomidorowym, lekko kwaskowym smaku. Z pewnością to zasługa ekologicznych, mocno dojrzałych, a jednocześnie twardych pomidorów (dzięki czemu do placuszków można było dodać niewiele mąki). Najlepiej smakują podane tuż po usmażeniu, z dodatkiem sosu czosnkowego, tzatziki lub choćby z kleksem jogurtu.
Czas przygotowania: ok. 1h 55min | 🍃
Składniki (na 20 - 24 sztuki / 5 - 6 porcji):
- ok.250 g mąki pszennej
- ok.½ szklanki oliwy z oliwek (do smażenia)
- 2 jajka
- 70 g (1 słoiczek) koncentratu pomidorowego
- 1.3 kg pomidorów niezbyt wodnistych
- 2 cebule
- duża garść świeżych liści bazylii
- 1 kopiata łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz (do smaku)
- dodatki: jogurt grecki / jogurt naturalny / dip czosnkowy / sos tzatziki
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, drobno pokroić i wraz z sokiem, który puściły umieścić w garnku.
Cebulę obrać i posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do pomidorów.
2 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do pomidorów.
Liście bazylii umyć, posiekać i dodać do reszty składników.
Do garnka dodać: 1 kopiatą łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczkę pieprzu, 2 jajka, koncentrat pomidorowy i całość starannie wymieszać.
Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać mąkę i mieszać, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ilość mąki może być różna w zależności od soczystości pomidorów.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę (w takiej ilości, by całkowicie przykrywała dno patelni), a następnie zmniejszyć ogień. Nakładać ciasto dużą łyżką i smażyć placuszki na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odkładać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem udekorować jogurtem greckim / jogurtem naturalnym / dipem czosnkowym / sosem tzatziki.
Najlepsze tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz