Oto kolejne danie z serii "szybkie makarony" :) Tak proste, że chyba prościej się nie da. A jednak dobry makaron z odrobiną masła, winem, parmezanem i natką pietruszki tworzą razem harmonijną całość, dlatego nie próbujcie nawet rezygnować z żadnego składnika. To jest pyszne!
Czas przygotowania:ok. 35min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 g makaronu (cesarecce, penne, fussilli)
- 200 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g cukinii
- 6 cebulek dymek (tylko biała część)
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu; odcedzić.
Ser zetrzeć na tarce.
2 ząbki czosnku obrać.
Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Cebulkę dymkę (bez szczypioru) umyć i pokroić na plasterki.
Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekaną cebulkę dymkę; smażyć 1 - 2 minuty.
Dodać cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć na niewielkim ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlać 150 ml białego wina i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką i dusić kolejne 5 minut, aż cukinia będzie miękka.
Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka, dodać tarty parmezan i zawartość patelni i starannie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodać 2 łyżki masła i pozostałą natkę, wymieszać i od razu podawać.
Makaron z cukinią w sosie winnym najlepszy jest tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz