01/08/2019

Makaron z kurkami i cukinią

Makaron z kurkami i cukinią
Lisica, liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga – wiele imion ma kurka, czyli pieprznik jadalny. Sezon na te grzyby trwa zwykle od czerwca do października. Jeżeli chodzi o propozycje podania, to kurki stanowią świetny dodatek do makaronów czy risotto. Ponieważ udało mi się zakupić naprawdę piękne kurki, a w lodówce poniewierała się samotna cukinia, to dziś na obiad zaserwowałam rodzinie makaron z kurkami i cukinią. Świetne połączenie smaków!








Czas przygotowania: ok. 40min | 🍃

Składniki (na 3 porcje):
  • 200 g makaronu w kształcie dużych rurek (np. rigatoni, paccheri)
  • 3 jajka (same żółtka)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g kurek
  • 1 mała cukinia (ok.250g)
  • duża szczypta szafranu (ostatecznie łyżeczki kurkumy lub curry)
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Jajka wyszorować, umieścić w miseczce i sparzyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek (w przepisie wykorzystujemy tylko żółtka).
Kurki oczyścić z piasku i ziemi za pomocą gąbeczki, krótko płucząc je pod bieżącą wodą i osuszyć układając je na papierowym ręczniku.
Cukinie wyszorować, odciąć końce (nie obierać!) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Śmietanę kremówkę, żółtka, ½ łyżeczki soli, łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, dużą szczyptę pokruszonych nitek szafranu (lub ostatecznie łyżeczki kurkumy lub curry) roztrzepać za pomocą trzepaczki do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni mocno rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżki masła.
W międzyczasie większe grzyby pokroić na kawałki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kurki i startą cukinię i całość smażyć około 6 - 7 minut, na dużym ogniu stale mieszając. Na koniec dodać odcedzony makaron, zamieszać i wyłączyć ogień.
Trzymając patelnię na ciepłym palniku wlać sos i starannie wymieszać potrawę, aż sos oblepi makaron.

Podawać ciepłe tuż po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz