Lisica, liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga – wiele imion ma kurka, czyli pieprznik jadalny. Sezon na te grzyby trwa zwykle od czerwca do października. Jeżeli chodzi o propozycje podania, to kurki stanowią świetny dodatek do makaronów czy risotto. Ponieważ udało mi się zakupić naprawdę piękne kurki, a w lodówce poniewierała się samotna cukinia, to dziś na obiad zaserwowałam rodzinie makaron z kurkami i cukinią. Świetne połączenie smaków!
Czas przygotowania: ok. 40min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 200 g makaronu w kształcie dużych rurek (np. rigatoni, paccheri)
- 3 jajka (same żółtka)
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g kurek
- 1 mała cukinia (ok.250g)
- duża szczypta szafranu (ostatecznie ⅓ łyżeczki kurkumy lub curry)
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Jajka wyszorować, umieścić w miseczce i sparzyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek (w przepisie wykorzystujemy tylko żółtka).
Kurki oczyścić z piasku i ziemi za pomocą gąbeczki, krótko płucząc je pod bieżącą wodą i osuszyć układając je na papierowym ręczniku.
Cukinie wyszorować, odciąć końce (nie obierać!) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Śmietanę kremówkę, żółtka, ½ łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, dużą szczyptę pokruszonych nitek szafranu (lub ostatecznie ⅓ łyżeczki kurkumy lub curry) roztrzepać za pomocą trzepaczki do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni mocno rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżki masła.
W międzyczasie większe grzyby pokroić na kawałki.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kurki i startą cukinię i całość smażyć około 6 - 7 minut, na dużym ogniu stale mieszając. Na koniec dodać odcedzony makaron, zamieszać i wyłączyć ogień.
Trzymając patelnię na ciepłym palniku wlać sos i starannie wymieszać potrawę, aż sos oblepi makaron.
Podawać ciepłe tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz