15/11/2018

Zapiekanka z cukinii ze szczypiorkiem

Zapiekanka z cukinii ze szczypiorkiem
Czy wiecie, że cukinia to nic innego, jak odmiana dyni zwyczajnej? Wyselekcjonowano ją we Włoszech, gdzie słowo "zucchina" oznacza po prostu "mała dynia".
Dziś mam propozycję na fantastyczną i lekką zapiekankę z cukinii z dużą ilością szczypiorku. Danie jest szybkie i banalne w wykonaniu i może występować solo, a także być dodatkiem do mięs. Cały sekret to dobrze odciśnięta z nadmiaru soku cukinia (warto zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;) ) oraz młody i pachnący szczypiorek. Przepis to wynik eksperymentu - chciałam zrobić danie podobne w smaku do znanych z dzieciństwa kotlecików z cukinii, a jednocześnie się nie napracować zanadto ;) Sami spróbujcie, czy się udało!


 


Czas wykonania: ok.50 min | 🍃

Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano
  • 3 jajka
  • 1 duża cukinia (ok.800 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • mały pęczek szczypiorku 
  • duża szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Cukinie umyć i odkroić końce (nie obierać!).
Cebulę obrać.

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić starte warzywa 2 łyżeczkami soli, starannie wymieszać i pozostawić na 15 minut na sitku.

Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
2 - 3 ząbki czosnku obrać.

Cukinię bardzo mocno i starannie odcisnąć z nadmiaru soku.
Odciśniętą cukinię starannie wymieszać ze startym serem, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 jajkami, 1 łyżką oliwy z oliwek, ½ łyżeczki pieprzu, dużą szczyptą gałki muszkatołowej i 5 łyżkami bułki tartej.
Całość przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego (lub ewentualnie do blaszanej formy wyłożonej papierem do pieczenia).
Piec 35 - 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Zapiekankę z cukinii ze szczypiorkiem podawać ciepłą, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania mięsnego.

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz