Czy wiecie, że cukinia to nic innego, jak odmiana dyni zwyczajnej? Wyselekcjonowano ją we Włoszech, gdzie słowo "zucchina" oznacza po prostu "mała dynia".
Dziś mam propozycję na fantastyczną i lekką zapiekankę z cukinii z dużą ilością szczypiorku. Danie jest szybkie i banalne w wykonaniu i może występować solo, a także być dodatkiem do mięs. Cały sekret to dobrze odciśnięta z nadmiaru soku cukinia (warto zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;) ) oraz młody i pachnący szczypiorek. Przepis to wynik eksperymentu - chciałam zrobić danie podobne w smaku do znanych z dzieciństwa kotlecików z cukinii, a jednocześnie się nie napracować zanadto ;) Sami spróbujcie, czy się udało!
Dziś mam propozycję na fantastyczną i lekką zapiekankę z cukinii z dużą ilością szczypiorku. Danie jest szybkie i banalne w wykonaniu i może występować solo, a także być dodatkiem do mięs. Cały sekret to dobrze odciśnięta z nadmiaru soku cukinia (warto zatrudnić do tego silnego mężczyznę ;) ) oraz młody i pachnący szczypiorek. Przepis to wynik eksperymentu - chciałam zrobić danie podobne w smaku do znanych z dzieciństwa kotlecików z cukinii, a jednocześnie się nie napracować zanadto ;) Sami spróbujcie, czy się udało!
Czas wykonania: ok.50 min | 🍃
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano
- 3 jajka
- 1 duża cukinia (ok.800 g)
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- duża szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
- sól i pieprz (do smaku)
Cukinie umyć i odkroić końce (nie obierać!).
Cebulę obrać.
Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie posolić starte warzywa 2 łyżeczkami soli, starannie wymieszać i pozostawić na 15 minut na sitku.
Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
2 - 3 ząbki czosnku obrać.
Cukinię bardzo mocno i starannie odcisnąć z nadmiaru soku.
Odciśniętą cukinię starannie wymieszać ze startym serem, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 3 jajkami, 1 łyżką oliwy z oliwek, ½ łyżeczki pieprzu, dużą szczyptą gałki muszkatołowej i 5 łyżkami bułki tartej.
Całość przełożyć do niedużego naczynia żaroodpornego (lub ewentualnie do blaszanej formy wyłożonej papierem do pieczenia).
Piec 35 - 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Zapiekankę z cukinii ze szczypiorkiem podawać ciepłą, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania mięsnego.
Smacznego!
drukuj przepis
drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz