19/07/2018

Pesto alla genovese

Makaron z pesto alla genovese
Pesto alla genovese – bardzo popularny, zielony, aromatyczny sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie sos ten wytwarzany jest w marmurowych moździerzach (zamiast mozolnie ucierać składniki w moździerzu, można użyć blendera) z oliwy, bazylii, parmezanu (lub innego drobno startego, twardego sera), orzeszków piniowych oraz soli.
Ma bardzo intensywny smak i zapach; pasuje do makaronu, mięs, można go podawać także z pieczywem. Należy jedynie pamiętać, by nie podgrzewać pesto, gdyż bazylia w wysokiej temperaturze nabiera gorzkiego smaku.






Gdy znudzi nam się bazylia zastąpić ją można np.miętą, szpinakiem, kolendrą, rukolą lub po prostu natką pietruszki. Orzeszki piniowe można zastępować pestkami dyni, orzechami nerkowca lub ewentualnie włoskimi. Zamiast parmezanu można dawać grana padano, pecorino lub inny twardy ser.

Pesto w Polsce sprzedawane jest zazwyczaj w niewielkich słoiczkach, które po otwarciu należy spożyć do tygodnia. To robione w domu można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca lub dłużej (jeśli je zamrozimy).

Czas przygotowania: ok. 15min | 🍃

Składniki (na 3 porcje makaronu):
  • ok.100 g (3 doniczki) liści bazylii
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków pinii
  • 60 g tartego sera parmigiano reggiano (parmezanu)
  • 30 g sera pecorino (proporcje serów mogą być wg indywidualnego smaku)
  • ok.10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska gruboziarnista (lub ostatecznie zwykła sól) i ewentualnie świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Orzechy uprażyć na gorącej, suchej patelni.
Z bazylii oberwać listki, umyć i wysuszyć.
Ząbki czosnku obrać i drobno pokroić.
Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Bazylię, czosnek, orzeszki oraz ser zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu (powinny zostać niewielkie drobinki składników). Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
Na koniec doprawić sos do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i zalać oliwą (tyle, by przykryła powierzchnię) - dzięki temu, pesto będzie można przechowywać w lodówce nawet 2 - 3 tygodnie.
Pesto można mrozić.

Z podanego przepisu wychodzi porcja pesto do około 300 g (surowego) makaronu, tj.porcja dla 2 -3 osób.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz