09/08/2018

Caponata

Caponata czyli sycylijskie danie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem selera naciowego, oliwek i kaparów. W skrócie - rodzaj gulaszu z bakłażana :) Na południu Włoch każdy kucharz robi ją trochę inaczej, a skąpane w słońcu tamtejsze pomidory dodają smaku całej potrawie. Smak Caponaty jest bardzo złożony - troszkę słodki i zarazem kwaśny, pełny mięsistych, a także chrupiących dodatków. A chociaż tych ostatnich jest sporo, to każdy idealnie tutaj pasuje i nie można się bez niego obyć. Dlatego nie omijaj żadnych składników, nawet jeśli wydaje Ci się, że to dziwny zestaw. Zobaczysz, że warto zaryzykować!
Bakłażanowy gulasz można podawać na zimno lub ciepło; świetny z pieczywem lub jako warzywny dodatek np. do mięs. Zobacz, jak łatwo go przygotować!



Czas przygotowania: ok. 1h | 🍃

Składniki (na 6 - 8 porcji):
  • pół szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub octu jabłkowego
  • 2 kg pomidorów (najlepiej niezbyt wodnistych)
  • 2 - 3 bakłażany (około 800 g)
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • 2 cebule
  • ½ doniczki bazylii lub ½ pęczka natki pietruszki
  • 150 g oliwek zielonych lub czarnych
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki orzechów pinii lub migdałów w płatkach
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę.
Bakłażany umyć (nie obierać!), pokroić w kostkę i obsypać 1 łyżką soli. Odstawić na 15 minut, następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Seler umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.

Na dnie dużego garnka rozgrzać połowę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i seler  i podsmażać na małym ogniu przez 4 - 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać do garnka pokrojone pomidory i dusić na średnim ogniu około 15 - 20 minut.

W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej lekko zrumienić orzeszki pinii  lub płatki migdałów (UWAGA! Orzeszki łatwo się przypalają, dlatego trzeba je pilnować), odstawić.

Następnie na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć pokrojone bakłażany na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 8 - 10 minut.
Kiedy bakłażany będą złociste i miękkie, delikatnie odsączyć je na ręczniku papierowym, a następnie dodać do warzyw w sosie pomidorowym.

Następnie dodać pozostałe składniki: orzeszki lub migdały, 150 g oliwek , 2 łyżki kaparów, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki octu. Delikatnie wymieszać i dusić bez przykrycia przez 10 - 15 minut. Na końcu doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać na gorąco, posypane posiekaną bazylią lub natką pietruszki; z ryżem lub na zimno z ulubionym pieczywem lub jako warzywny dodatek np. do mięs.
Wystudzoną Caponatę przechowywać w lodówce do 5 dni.
Potrawę można pasteryzować.

Smacznego!
drukuj przepis

2 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam caponaty. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię ją bardzo często w sezonie. Moja rodzina uwielbia :)

      Usuń