12/07/2018

Galettes z szynką i pieczarkami

Galettes z szynką i pieczarkami
Galettes bretonnes to francuskie naleśniki w wersji ze słonym nadzieniem. Kiedyś podawałam już przepis podstawowy, a dzisiaj mam propozycję na kompletne danie - naleśnik nadziewany szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Uwielbiam! Danie jest niezwykle sycące - z podanych składników zrobimy około 12 naleśników, którymi pojedzą sobie 4 dorosłe osoby. A jeśli nie zjemy wszystkiego na raz, to nic straconego - po odgrzaniu na patelni smakują jeszcze lepiej!








Czas przygotowania: ok. 1h 20min | 🍖

Składniki (na 10 - 12 sztuk):
  • 330 g drobno mielonej mąki gryczanej
  • 750 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 18 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 500 g pieczarek
  • 1 jajko
  •  200 g szynki gotowanej
  • 200 g sera ementalera
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  
  • 3 łodygi świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego 
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę gryczaną z solą.Powoli dolewać wodę, ciągle miksując, aż powstanie płynne ciasto bez grudek.
Następnie dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 jajko i miksować do momentu, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednorodne ciasto.
Gotowe ciasto naleśnikowe wstawić do lodówki na godzinę.

W międzyczasie szynkę pokroić w paseczki, a ser w malutką kosteczkę (lub ewentualnie zetrzeć na tarce).
Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki.
Listki estragonu oberwać i posiekać.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Na patelni teflonowej rozpuścić 1 łyżkę masła i smażyć pieczarki na dużym ogniu bardzo często mieszając, tak by uniknąć gotowania się grzybów we własnym sosie!
Na koniec dodać estragon oraz doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zamieszać i zdjąć z patelni.

Po około godzinie wyjąć ciasto z lodówki i starannie wymieszać łyżką.
Patelnię po smażeniu pieczarek dobrze rozgrzać.

Za pomocą chochelki wylewać ciasto (kolistym ruchem przechylając patelnię tak, aby ciasto rozprowadziło się po całym jej dnie.). Smażyć do momentu, kiedy wierzch naleśnika zetnie się (około 1 minutę), a następnie przy pomocy łopatki przewrócić na drugą stronę, zdjąć patelnię na moment z ognia.
Naleśnik posypać serem, ułożyć szynkę, pieczarki i pomidorki i smażyć przez kolejną minutę, aż ser się roztopi. Boki galette’a zawinąć i odstawić w ciepłe miejsce. Resztę ciasta przygotować w ten sam sposób.

Wystudzone naleśniki przechowywać w lodówce; odgrzewać na patelni.

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz