Dynie są wyjątkowo zdrowe - to bogate źródło karotenu, przeciwutleniaczy, witamin A, C, E, i B, błonnika, kwasu foliowego oraz wielu składników mineralnych (m.in. cynku, żelaza, wapnia, magnezu, potasu i fosforu). Są też lekkostrawne i niskokaloryczne, a zatem bardzo przyjazne dla naszej sylwetki. Warto więc wzbogacać nimi różne dania, bo do każdego znaleźć można odpowiednią odmianę.
Dziś proponuję ziemniaczano - dyniowe purée. Znawcy twierdzą, iż najbardziej do tego celu nadaje się odmiana 'Hopi Orange', ale myślę, że nada się również 'Garbo' lub 'Indomatrone'. W przepisie, który dawno temu znalazłam w czeluściach internetu była tylko wzmianka, że "im bardziej pomarańczowa, tym lepsza" ;) Więcej informacji na temat odmian dyń można znaleźć na blogu "BEZ-OGRÓDEK".
Większość przepisów na purée ziemniaczano - dyniowe każe ugotować dynię z ziemniakami, ale ja proponuję ją upiec - zachowa swój piękny kolor i bogactwo aromatu. Do dzieła!
Większość przepisów na purée ziemniaczano - dyniowe każe ugotować dynię z ziemniakami, ale ja proponuję ją upiec - zachowa swój piękny kolor i bogactwo aromatu. Do dzieła!
Czas przygotowania: ok. 45min | 🍃
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 500 g ziemniaków
- 250 g miąższu z dyni (odmiany: Hopi Orange, Garbo, Indomatrone)
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz (do smaku)
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Dynię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić na kilka części. Następnie za pomocą noża lub obieraczki do warzyw obrać ze skórki, opłukać i pokroić w półksiężyce.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Czosnek obrać.
Obrane ziemniaki zalać zimną wodą, dodać półtorej łyżeczki soli i ugotować do miękkości.
Obraną dynię rozłożyć na blasze do pieczenia, polać 2-3 łyżkami oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać odrobiną soli i pieprzu. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Ugotowane ziemniaki starannie odcedzić i dodać upieczoną dynię, całość pozostawić chwilę w gorącym garnku, by odparował nadmiar wody.
Dodać 2 łyżki jogurtu greckiego, doprawić do smaku solą i pieprzem i zmiksować wszystko za pomocą blendera.
Ziemniaczano - dyniowe purée najlepiej podawać tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz